Weidevenne 25 jaar. Deel 8

14/04/2022

Jan Kramer, voorheen hovenier bij de gemeente, weet van vrijwel elke boom in Purmerend de geschiedenis. Voor zijn werk kwam Jan overal in de wijken en zo zag hij ook Weidevenne geboren worden en groeien. Weidevenne is in 2021 nog de nieuwste wijk van Purmerend, maar per 1 januari 2022 ingehaald door Beemster. Reden om eens terug te kijken in de geschiedenis. Jan neemt ons in een aantal artikelen mee door 25 jaar Weidevenne. Deze keer de voltooiing van de Melkwegbrug.

De delen worden met grote kranen aan elkaar bevestigd en dan is eindelijk de vorm van de brug te zien. De meningen zijn bij de vele toeschouwers verdeeld, want vaak is er kritiek op wat er verdwijnt of wat er terugkomt. Een weg terug is er niet en de verbinding is een feit. In 1824 hebben we op deze plek een vlotbrug, maar die functioneert niet lang. Daarna komt er een oversteek die bestaat uit een pont en een roeiboot.

Weemoed
Bijna zeventig jaar is er geen oversteek meer, maar op zaterdag 13 oktober 2012 krijgt Purmerend weer een verbinding op de oude plek, waar het bijna tweehonderd jaar geleden begon. De oude Beemsterbrug wordt weleens betiteld als mooiste brug van Nederland, maar dat komt waarschijnlijk door weemoed naar het oude. De Melkwegbrug is al veel besproken in negatieve, maar vooral ook in positieve zin. Van verre goed zichtbaar overdag, maar vooral ‘s avonds als de brug geheel verlicht is.

Symbool
Op13 oktober 2012 wordt de brug met een feestelijk tintje geopend. Het weer werkt niet mee, maar dat weerhoudt wethouder Hans Krieger er niet van om hoog boven op de boog een toespraak te houden. Na een gedicht door Thea de Hilster gaan honderden gekleurde ballonnen de lucht in. Twee groepen van ER Studio dansen de boog op en ontmoeten elkaar op het hoogste punt. Het is een symbool voor de verbinding van de twee wijken die door de brug gerealiseerd is. Het oude wordt met het nieuwe ingeluid

Lekker snel
Dan is het tijd voor bewoners om zelf over de brug te lopen en te fietsen. Gewapend met paraplu beklimmen honderden mensen de boog om te ervaren hoe hoog 12 meter nu eigenlijk wel is en hoe het uitzicht is. De reacties zijn uiteraard nogal wisselend. De een vindt het een hele klim en een ander ervaart de 130 treden als levensgevaarlijk, maar het gaat wel lekker snel naar de overkant.

Wordt vervolgd.

 

 

 

 

 

Jan Kramer

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.