Weidevenne 25 jaar.  Deel 11

21/08/2022

Jan Kramer, voorheen werkzaam als hovenier bij de gemeente, weet van vrijwel elke boom in Purmerend de geschiedenis. Tijdens zijn werk komt Jan overal in de wijken en ziet ook Weidevenne geboren worden en groeien. Weidevenne is in 2021 nog de nieuwste wijk van Purmerend, maar per 1 januari 2022 ingehaald door Beemster. Jan neemt ons in een aantal artikelen mee door de geschiedenis van 25 jaar Weidevenne. Deze keer: Waar Purmerend groot mee is geworden.

Langs de Kanaaldijk zijn bedrijven gevestigd die nog bekend in de oren zullen klinken. Bijvoorbeeld Stoel Van Klaveren, de Fa. Groot uit de Woude, aannemer (dependance) en Strohandel Jonk. Het meest opvallende bedrijf is de B.C.P. (Betonmortel Centrale Purmerend) aan het Noordhollands Kanaal. Honderden schepen met grint en zand worden er gelost. Het bedrijf is inmiddels verdwenen, maar er is een kunstwerk in de vorm van Hartritme als een blijvende herinnering geplaatst. De betonnen kade en de ijzeren rails langs het kanaal is het enige dat aan de oude betoncentrale herinnert.

Sloop B.C.P.

Monument
In bijna alle wijken wordt beton gebruikt voor funderingen en vloeren. Niet alleen in Purmerend, maar ook de wijde omgeving profiteert van het beton. Weidevenne is voor een groot gedeelte ook volgestort met beton door de B.C.P., maar toch komt ook voor dit bedrijf een einde. De vraag is dan; wat moet er gebeuren met de grote 25 meter hoge kraan die opvallend over Purmerend kijkt, vooral Weidevenne. Het enorme bouwwerk wordt voorzichtig gesloopt en de gemoederen lopen hoog op, want deze hijskraan heeft geschiedenis gemaakt en daar wil men een monument van maken. Uiteindelijk komt er een kunstwerk, genaamd Hartritme.

Ontploffing
Daarnaast heeft de plek een roemruchte geschiedenis. Als je de kade langs kijkt, zie je dat deze niet recht loopt, maar een stuk naar buiten en even verder weer gewoon de lijn volgt. De Molendatabase geeft een groot verslag van de Buskruitmolen De Munnick die daar in de 17e eeuw staat. Het vergaat de molen tot twee keer toe niet goed en ontploft met grote gevolgen voor de stad, ondanks dat de rosmolen ver buiten de stad staat. Als de rosmolen in 1701 ontploft zijn er drie doden en een zwaargewonde te betreuren. De molenpaarden mankeren niets. 75 jaar later, op 14 september 1776, is het weer raak. Hierbij komen twee mensen om en de ontploffing slaat een grote krater in de grond. Het Noordhollands Kanaal is dan nog niet gegraven, het is nog een jaagsloot, waar met een paard of handkracht bootjes worden verplaatst.

Voor meer informatie zie https://www.molendatabase.org en www.weidevenner.nl/de-lucht-in-in-weidevenne/  naar een verhaal van Piet Jonker.

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *