Stille Tocht en herdenking Purmerend

05/05/2019

Ongeveer driehonderd deelnemers, waaronder ook deze keer weer kinderen, liepen op 4 mei mee met de Stille Tocht van de Kaasmarkt naar het monument aan de Jaagweg. Er werden kransen en bloemen gelegd en stilgestaan bij de herinnering aan de drie mannen, Jacob Schipper, Klaas de Graaf en Antonie Breetveld, die op 15 december 1944 op deze plek zijn vermoord. Anderen waren in gedachten bij de mensen die ze in eigen kring verloren of aan de mannen en vrouwen die hun leven gaven voor onze vrijheid.

De stoet vertrok vanaf de Kaasmarkt en onderweg sloten meer mensen zich aan. De route was geheel vrijgehouden door politie en handhaving zodat het ook deze keer weer een indrukwekkende gebeurtenis was om met een grote groep mensen naar het monument te lopen en weer terug. Daarna werden op de Kaasmarkt een krans en bloemen gelegd bij de plaquette aan de gevel van het oude stadhuis.

Last Post
Er waren zo’n vijfhonderd belangstellenden die na het blazen van de Last Post door trompettist Ludger Veenker en twee minuten stilte gezamenlijk twee coupletten van het Wilhelmus zongen. Burgemeester Don Bijl hield een korte toespraak, waarna Dick Blokker, voorzitter van het 4-5 mei comité Purmerend, de namen van Purmerendse oorlogsslachtoffers noemde.

De geschiedenis van het monument aan de Jaagweg, geschreven door onze redacteur Piet Jonker, is hier te vinden te vinden.

Kijk voor meer foto’s naar het webalbum met 45 foto’s

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *