Opening tentoonstelling De Methode Parlevliet

24/11/2019

Piet Gans en Saskia van den Berg

Na een welkomstwoord door Moncef Beekhof, voorzitter van het Purmerends Museum, en een introductie door conservator Saskia van den Berg, opende Piet Gans, bestuurlid van Stichting Cultuurhistorie Wijdewormer, op vrijdag 22 november de tentoonstelling De Methode Parlevliet, Gebonden vrij tekenen naar opdrachten. Deze tentoonstelling in het Purmerends Museum is gemaakt in samenwerking met de Stichting Cultuurhistorie Wijdewormer en het Waterlands Archief. De expositie bestaat uit tientallen tekeningen, geluidsopname en attributen uit die tijd.

In Wijdewormer werkte tussen 1929 en 1939 Pieter Parlevliet, een jong schoolhoofd van 26 jaar en een vernieuwer op het gebied van tekenonderwijs. In die tijd werd er vooral vrij getekend en nagetekend. Methodes waarin Parlevliet niet geloofde, omdat het kinderen niet verder bracht. Meester Parlevliet hanteerde het motto: ‘tekenen leer je door veel te tekenen’. Hij gaf vooraf alleen aan om welk onderwerp het ging en de aanwijzingen om goed te luisteren, te kijken en zelf te ervaren.

Dagelijks leven
Het hele jaar door gaf hij de kinderen specifieke opdrachten, afhankelijk van het seizoen of evenement of na het vertellen van verhalen. Dit zogenaamde ‘Gebonden vrij tekenen naar opdrachten’ viel bij zijn leerlingen in goede aarde: in de tien jaar die volgden, werden honderden tekeningen van hoge kwaliteit gemaakt, waarvan vele in de expositie zijn te zien. De tekeningen van toen geven niet alleen een inkijkje in het dagelijks leven in Wijdewormer negentig jaar geleden, maar laten vooral zien waartoe kinderen in staat zijn met behulp van de methode Parlevliet. Niet alleen kinderen uit Wijdewormer maakten de tekeningen, ook kleine Purmerendertjes als Kramer, Marees, Potgieter en Eijk kregen tekenles van meester Parlevliet.

Zelf tekenen
Tijdens de expositie is ook ruimte voor zelfexpressie: zowel kinderen als volwassenen kunnen zelf volgens de Methode Parlevliet aan de slag met een tekenbord. Door het kijken naar de aanwezige voorbeelden of via de spiegel je eigen houding en lichaam te tekenen, kunnen bezoekers ervaren hoe bijzonder de methode in de praktijk functioneerde.

Vanaf 22 november 2019 tot en met 15 maart 2020 in het Purmerends Museum.

2 comments

  1. Ds. C.A.E. Groot schreef:

    Goedemorgen,

    Ondergetekende is sinds 1992 publicist voor de ver. Oud-Monnickendam. Het Jaarboek 2020 gaat over het onderwijs in Monnickendam, 19e en 20e eeuw. Pieter Parlevliet was onderwijzer in M’dam van 1939-1947. Ik besteed een apart hoofdstukje aan zijn leven. In dat verband met ik al enige tijd op zoek naar een foto van Parlevliet. Kan iemand van u mij daar aan helpen? Of anders mij verwijzen naar zijn nakomelingen om daar navraag te doen? Hoor graag van u, hartelijke groet, CAE Groot.

  2. Piet Jonker schreef:

    In het boekje Wijdewormer in oude ansichten staat een (school)groepsfoto waarop Pieter Parlevliet staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *