Maarten Oortwijn in het Purmerends Museum

24/02/2020

Maarten Oortwijn

Het Purmerends Museum toont van vanaf heden tot en met mei een aantal stadsgezichten van de bekende tekenaar en illustrator Maarten Oortwijn uit eigen collectie. Maarten Oortwijn, geboren in 1912 in Purmerend, volgt een opleiding aan de Kunstnijverheidschool in Amsterdam en krijgt een baan als reclametekenaar. Na de oorlog begint hij voor zichzelf. Hij maakt diverse tekeningen en illustraties in opdracht en specialiseert zich in landschapstekeningen en stads- en dorpsgezichten van Purmerend en de omliggende dorpen.

Oortwijn, in 1940 getrouwd met Hermien Nordmann, houdt van de stad Purmerend en omliggende steden en landschappen en trekt er vaak op uit om de ontwikkeling van Purmerend en omgeving vast te leggen. Hij schetst eerst in potlood op locatie en werkt de schets daarna uit in inkt. Het inkleuren, waardoor een aquarelachtig effect ontstaat, doet hij later. Oortwijn wordt wel beschreven als ‘de fotograaf met de pen’. Zijn werken geven een haast fotografisch nauwkeurige weergave van topografie en architectuur, van ambachten en interieurs van woningen of kerken.

Fotograaf
Zijn werk wordt regelmatig afgedrukt in de Nieuwe Noord-Hollandse Courant (De Waterlander), De Noord – Amsterdammer, De Typhoon en de Verenigde Noord-Hollandse Dagbladen. Ook tekent hij, vanaf 1946, tien jaar lang in opdracht voor het maandblad De Speelwagen, een blad speciaal gericht op de historische schoonheid van Noord-Holland. Naast tekenen, maakt Oortwijn ook vele foto’s van de uitbreiding van Purmerend en ontwerpen voor decors voor toneeluitvoeringen en stadsfeesten.

Uitverkocht
De Nieuwe Noordhollandse Courant en De Noord – Amsterdammer geven twee boeken uit., de laatste in 1986, ‘Maarten Oortwijn door Waterland en Omstreken’ met vijftig tekeningen Beide boeken zijn al snel uitverkocht en nu alleen nog op boekenmarkten/beurzen te verkrijgen. In 1993 koopt het Noord-Hollands Archief  ruim zeshonderd tekeningen van Oortwijn. Hij overlijdt in 1996.

 

Tekeningen van Maarten Oorwijn in het Purmerends Museum aan de Kaasmarkt in Purmerend tot en met mei.

 

 

 

 

 

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *