Kunst op reis

13/05/2020

Vorige week werden kunstenaar Kees Kasbergen en zijn partner Albert van Zummeren verrast door Annemiek Nuyens, die haar koffer van Kunst Kwadraat bij hen kwam brengen in het kader van de reizende koffers met een kunstwerk. Zij had haar koffer op haar beurt ontvangen van waarnemend burgemeester van de Beemster Karin Heerschop. Het kunstwerk in deze koffier is van Inge Bečka, keramisch vormgever. De eerste editie van de reizende koffers ging op 1 oktober 2017 van start in de Beemster.

Zo werkt de logeerpartij: Twaalf maanden lang gaan vijf geselecteerde kunstwerken op reis. Een maand lang is het kunstwerk dan steeds bij een Beemsterling of Purmerender in huis die zelf een volgend logeeradres kiest. Zo staat of hangt het kunstwerk iedere maand in een ander huis. De nieuwe gastheer/gastvrouw fotografeert het werk in de nieuwe omgeving, eventueel voorzien van commentaar. Elk kunstwerk wordt doorgegeven in een reiskoffer met informatie over het werk, over de kunstenaar en KUNST2. Het kunstwerk keert na twaalf maanden terug bij de kunstenaar.

Onderzoek
Mensen kijken gemiddeld minder dan een halve minuut naar een kunstwerk op een expositie, maar wat gebeurt er als het kunstwerk een maand lang bij jou thuis is? Verandert je mening als je langer naar een kunstwerk kijkt? Wat als het niet klikt, of als je juist heel erg aan hem of haar gehecht raakt? De kunstenaars van Kunstkwadraat, Dennis A-Tjak, Inge Bečka, Wil van Blokland, Rogier Oversteegen en Piep van Sante zijn op zoek gegaan naar een bijzondere manier om kunst en publiek met elkaar in contact te brengen.

Volgen op facebook
Annemiek NuyensDe kunstwerken gaan al twee jaar in de Beemster rond en nu – dankzij de aankomende fusie van Purmerend en de Beemster – ook in Purmerend. Na een jaar, aan het einde van de reis, komt er een tentoonstelling met de betreffende werken van de vijf kunstenaars en het beeldmateriaal dat tijdens het project is verzameld. Het project KUNST2 gaat op reis is te volgen op www.facebook.com/Kunstkwadraat.

Genieten
Kees Kasbergen:”Wel erg leuk dat wij nu de koffer hebben. Het kunstwerk heeft een mooi plekje gekregen. Wij zijn al hard aan het denken wie de volgende ‘eigenaar’ zal zijn. Maar eerst gaan we hier enorm van genieten!”

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

5 comments

 1. Annemiek Nuijens schreef:

  Top gedaan mannen. Een mooie promotie

 2. Inge Bečka schreef:

  Geweldig deze publicatie! Zijn we heel blij mee en ook te horen dat jullie er zo van genieten en het project geweldig vinden. Veel dank en altijd welkom in onze ateliers!

 3. Piep van Sante schreef:

  Wat een leuk artikel over ons project “KUNST² GAAT OP REIS”!
  Het is enorm fijn dat er op deze manier wat meer bekendheid komt voor het project. Er zijn inmiddels zoveel mensen die een koffer thuis hebben gehad en een maand konden genieten van een uniek kunstwerk. In deze moeilijke tijd is het voor ons kunstenaars een fijne manier om mensen toch kennis te laten maken en te laten genieten van ons werk.
  Meer informatie over het project is te vinden op http://www.kunstkwadraat.com/about/

 4. Wil van Blokland schreef:

  De koffer is helemaal op zijn plek bij Kees en Albert, liefhebbers en , fantastische ambassadeurs voor de kunsten.Ik ben ook wie jullie gaan verrassen.

 5. Ad klompenhouwer schreef:

  een geweldig leuk initiatief dat navolging verdient, zeker in deze tijd waarin het bezoek aan musea problematisch is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *