Hans Bakker presenteert Parkeren onder de Where

06/09/2018

Vanmiddag, donderdag 6 september, overhandigde Purmerender Hans Bakker zijn visie op huidige en komende problemen met vervoer en parkeren in het centrum aan wethouder Eveline Tijmstra (Stadsontwikkeling binnenstad/centrum). In het uitgebreide document komen verkeersproblemen, en de aanpak in andere steden, aan de orde en pleit Bakker voor een rigoureuze en gedurfde oplossing: Parkeren onder de Where. Wethouder Tijmstra prees de Purmerender voor zijn initiatief en beloofde het plan serieus te gaan bestuderen.

De Where was als brede waterloop tussen de Zuiderzee en het Beemstermeer eeuwenlang de levensader van de stad. Langs en in de nabijheid vestigden zich allerlei bedrijven, zoals zoutkeet, bierstekers zeepziederij, scheepswerf, touwslagerij, kuiperij, brouwerijen en pakhuizen. Dat betekende veel werk en vooral groei van de stad. Bijna zestig jaar geleden moest het water wijken, als oplossing voor parkeerproblemen, en werd de Where gedempt.

Stoom uit de oren
Nu, een ruim halve eeuw later, beschrijft Hans Bakker, als jongeling getuige van de demping, op heldere wijze de problemen met verkeer en parkeren, vooral vanwege de toenemende bouwactiviteiten in en rond de binnenstad. Hans: “Zoals het nu gaat, kan het niet langer. Automobilisten rijden soms ‘met stoom uit de oren’ door de binnenstad om een parkeerplek te vinden. Mensen blijven weg en winkelstraten verloederen.” Ook de op stapel staande bouw van woningen vraagt volgens Hans om maatregelen: “Het is nu al gevaarlijk op meerdere locaties en nieuwe bewoners met nog meer auto’s zullen de problemen alleen maar vergroten. De Where moet terug, met auto’s eronder.”

Extra bonus
Parkeren onder de Where is volgens Hans dé oplossing. In het document beschrijft hij de voordelen van het terug brengen van water in de stad en het scheppen van parkeerplekken. “Als extra bonus kunnen de dan overbodige parkeergarages worden omgebouwd tot (starters)woningen en met een aantal op de juiste plekken geplaatste in- en uitgangen naar de parkeerdekken onder de Where wordt het voor bezoekers weer aantrekkelijk om te komen winkelen in Purmerend. Het toerisme zal toenemen en de winkelstraten zullen weer floreren.”

Kans
Ook de financiering wordt in het document duidelijk uitgelegd. Hans: “Geld is bij dit plan eigenlijk de minste reden om het niet te doen. Vijftig jaar geleden werd de Where gedempt vanwege parkeerproblemen, nu moet het omgekeerde gebeuren. Het is een geweldige kans voor oplossing van parkeer- en vervoersproblemen en Purmerend echt op de kaart te zetten.”

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

6 comments

 1. m.w.egthuijsen schreef:

  ik kwam in 1958 in Purmerend wonen en toen was de Where er nog,ik heb toen altijd genoten van de binnenstad.Ik kon wel huilen toen de Where gedempt werd.
  Ik juig het toe met U idee,geweldig !

  Ik heb ook nooit begrepen waarom geen parkeergarage onder de Koemarkt is gekomen.

 2. P.L.C. Zee-Lieuwen schreef:

  Het verheugt mij zeer te horen,dat er ernstige overwegingen zijn de Where weer “open” te maken.
  Mijn vader,destijds gemeenteraadslid voor de VVD,was mordicus tegen het dempen van de Where,zijn visie was,dat het hart uit de stad gehaald zou worden en dat het verkeerstechnisch niet veel zou opleveren.
  Uiteindelijk vele jaren later blijkt precies dit het geval.
  U zult begrijpen, dat ik de ontwikkelingen met veel belangstelling volg.
  Ik wens u veel succes met dit plan.

 3. Piet Jonker schreef:

  De beweegredenen van de heer Lieuwen (VVD) om tegen het plan te stemmen worden in het document verwoord.

 4. Alweer jaren geleden een zelfde plan namens “De Vijfhoek” gepresenteerd aan de gemeente Purmerend.

  Destijds een vooruitziende blik van ondernemers in Purmerend

 5. E.r. Heyliger schreef:

  Top, maar als er ook aan de veiligheid, van vrouwen , ouderen enz ook gedacht word. Ik zie te vaak donkere parkeergarages enz en diefstallen, dus goed plan maar denk ook aan de veiligheid

  1. Ad schreef:

   Eerst maar werken aan het plan dat er parkeergarages komen en dan kunnen er vast wel een paar lampjes worden opgehangen.
   Als we dan gaan parkeren onder de Gedmpte Where dan ook maar direct de huidige Where ondertunneling en de doorgaande route daarin onderbrengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *