Groenplan Kop West vastgesteld

19/10/2021

Kop West nadert de voltooiing en de gemeente is druk bezig met het inrichten van de openbare ruimte in het nieuwe deel van Weidevenne. Eerder is al een inrichtingsplan bedacht, maar een aantal gebieden moest nog, samen met de toekomstige gebouwen, verder worden uitgewerkt. Het gaat om het speelveld tussen de bouwvelden I, J en K, aan de Wolgalaan, de ruimte rondom bouwveld F en het groengebied aan de andere kant van de singel, bij bouwveld A. 

In het nieuwe plan is bewust gekozen om minder bomen te planten, maar deze wel meer ruimte te geven, zodat ze kunnen uitgroeien tot mooie volwassen bomen. In het oorspronkelijke inrichtingsplan stonden erg veel bomen dicht bij elkaar. Als deze bomen allemaal gaan groeien, bestaat de kans dat na verloop van tijd verschillende bomen elkaar in de weg zitten. In overleg met de stadsecoloog is gekozen voor vooral inheemse bomen. Inheems betekent dat deze bomen van nature in Nederland groeien. Dit voegt veel toe aan de ecologie in de stad en is goed voor de biodiversiteit. Er is goed naar gekeken of de bomen rondom de gebouwen niet voor balkons staan en hoe het geheel aansluit op het gebouw zelf.

Voor iedereen
Het speelveld tussen de bouwvelden I en J is altijd bedoeld als een grasveld dat vrij te gebruiken is. Dit betekent geen vaste speeltoestellen of doeltjes. Er kan gewoon gespeeld en gevoetbald worden, maar is er bijvoorbeeld ook ruimte om te picknicken. Hierdoor blijft het een grasveld dat door iedereen gebruikt kan worden. Wel komen er op twee plekken om het speelveld heen bijzondere groepjes bomen, waar kinderen rondom kunnen spelen of in kunnen klimmen. Op de ene plek komt een plat liggende wilg op een heuveltje, zodat de takken dicht bij de grond hangen. Op de andere plek worden drie bomen zo geplant, dat ze in elkaar gaan groeien, waardoor er goed in geklommen kan worden. 

Natuurlijke oever
De Wolgalaan is deels opnieuw ingericht. Ook hier is gekeken of de geplande bomen iets meer ruimte kunnen krijgen vergeleken met het oorspronkelijke plan. Door steeds twee of drie kleine groenvakjes aan elkaar te plakken, ontstaan er verschillende grote bomen- en plantvakken, waar de bomen meer ruimte hebben en samen in een vak staan. Het aantal parkeervakken en de locatie van de bushalte blijven gelijk. Daarnaast wordt de wateroever beter bereikbaar voor bezoekers. Door wat heipalen of boomstammen deels in het water te leggen en hier een zogenaamde natuurlijke oever aan te leggen, kan het water beter beleefd worden. Een natuurlijke oever is waar de oever geleidelijk in het water loopt, in plaats van een stukje muur tussen het water en de oever.

Mooie bomenrij
De groene zone aan de overkant van het speelveld, voor bouwveld A, heeft een mooie bomenrij langs het fietspad. Deze bomenrij blijft staan en wordt uitgebreid langs het hele fietspad. Er is voor gekozen tussen de bomenrij en het water verschillende bomen dichter bij het water te planten, waardoor deze meer ruimte krijgen en ook een meer belangrijke plek in het groen.

Voor vragen (tot 29 oktober 202). Ewald Schoorl, projectleider. Telefoonnummer (0299) 452 452.                    

PDFUitwerking inrichtingsplan

Kop West A-oever

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *