Gepassioneerd beeldend therapeute Patricia

04/12/2018

Wat doe je als je overtallig bent geworden en iets heel anders wil? Dan word je therapeute. Niet voor de hand liggend, maar Patricia Aarts heeft hierin haar plek gevonden. In 2013 is zij, na de HBO-opleiding Vaktherapie, in Weidevenne gestart met de praktijk voor Beeldende Therapie. Dat is een gedragstherapie voor mensen met psychiatrische en psychische problemen zoals stress, angst, burn-out, werkdruk en dergelijke. Cliënten worden doorverwezen door een psychiater of huisarts, maar een verwijzing is niet noodzakelijk. Een vrijblijvend en gratis oriëntatiegesprek is mogelijk, hierna volgen de behandelsessies met na elke zes keer een evaluatie.

Denken en doen
Patricia vertelt in de Week van de Vaktherapie enthousiast over haar beroep. “Ik heb voor dit beroep gekozen omdat ik blijvend resultaat te bereiken. De mens kan zichzelf beter maken, maar moet het zelf durven. Ik bied daarbij hulp door middel van het werken met verschillende materialen, onder andere verf, hout, steen en klei. Deze kunnen de basis van het probleem triggeren. Bij iemand die alles rationeel benaderd kan deze therapie bepaalde emoties oproepen, waar we mee aan de slag gaan. Alleen denken is niet goed, het moet een combinatie zijn van denken en doen. Je kan ook niet leren fietsen door een plaatje uit een boek, je moet het doen. En ook al heb je een tijd niet meer gefietst, je weet vanzelf nog hoe dat was. Dat wil ik ook bereiken met de therapie; door te leren voelen, herkennen cliënten ook later sneller hun valkuil. Ook kinderen blijken veel baat te hebben bij de therapie. Kinderen die verbaal heel sterk zijn, kunnen hun problemen overschreeuwen en door creatief aan de slag te gaan probeer ik ze te helpen.”

Niet beschermd
Vaktherapie heette voorheen creatieve therapie, maar het is meer dan creatief bezig zijn. Het heeft verschillende disciplines zoals: drama- muziek- dans- psychomotorische- en speltherapie en wordt meestal binnen psychische instellingen gegeven, maar tegenwoordig heeft dertig procent van de drieduizend vaktherapeuten een eigen praktijk. Volgens Patricia is dit beroep helaas nog niet beschermd, want iedereen zou zich vaktherapeut kunnen noemen. Op registervaktherapie.nl staan gekwalificeerde therapeuten.

Patricia van Aarts is te bereiken op 06 43 99 15 50 of via de website  debeeldendtherapeut.nl. Op weidevenner.nl kunt u meer informatie over Patricia lezen in de rubriek Ondernemers.

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *