Frans Spijkerman in de spotlights van Kunstcollectief Purmerend

19/01/2021

Restaurant Spijkerman is net als alle andere horecazaken in Purmerend gesloten, maar het is de moeite waard om even langs te gaan. Voor de ramen hangen elf kunstwerken, gemaakt door Kunstcollectief Purmerend in het kader van de Purmerendse uitvoering van Sterren op het doek. Bij de deur liggen formulieren en iedereen kan stemmen voor de publieksprijs. Onder de stemmers verloot Frans een dinerbon voor twee personen. Stemmen kan tussen 16 en 30 januari en daarna kiest Frans welke kunstenaar de ‘Sterren op het doek award’ heeft gewonnen. Frans Spijkerman was dit jaar door de organisatie uitgekozen vanwege zijn 35-jarig jubileum als horecaondernemer in Purmerend.

Neckerdijk plm. 1915.

Bij de Neckerdijk stond vroeger de Neckerpoort met, zoals bij alle   andere stadspoorten, een logement vlakbij. Het was een uitgelezen plek voor bezoekers van buiten de stad, die na een lange reis wel iets wilden eten en drinken en zich opfrissen. Rond 1900 was J. Beets eigenaar van het logement aan de Neckerdijk, dat toen nog uit twee woonhuizen bestond. In 1932 nam Klaas Nierop de zaak met de naam Café Kanaalzicht over en kwamen er steeds meer klanten van buiten Purmerend. Visclubs, buurt- en sportverenigingen en vele andere clubs vonden onderdak in het ‘Bondslokaal’. In 1946 werd Willem Dekker de nieuwe eigenaar. Hij veranderde na een paar jaar het bedrijf, dat al sinds 1932 een vergunning had voor het schenken van sterke drank in een koffiehuis. Het werd een trefpunt voor chauffeurs die ’s morgens om vijf uur al bij een bakkie koffie en uitsmijter sterke verhalen zaten te vertellen.     

Opening nieuwe zaak april 2015

Pleisterplaats
Ondanks de nieuwe wegen rond Purmerend bleven veel chauffeurs naar het vertrouwde adres aan de Kippenmarkt komen, terwijl het ook een pleisterplaats werd voor toerfietsers. Na Koenis en Blankendaal kwam in op 1 januari 1986 de 24-jarige Frans Spijkerman aan het roer te staan. Al snel werd het hotelgedeelte gerenoveerd en daarna de naastgelegen snackbar aangekocht. Toen renoveren van het hele pand te duur bleek, werd na lang nadenken en veel overleg, besloten tot sloop en nieuwbouw. Na een overbruggingsperiode in De Drie Zwanen werden de zaken weer voortgezet in een nieuw en modern pand aan de vrijwel volledig historiserend herbouwde Neckerdijk en Kanaalschans.

2 comments

  1. Frans schreef:

    Piet wat een geweldig artikel. Leuk omschreven ?

  2. Piet Jonker schreef:

    Graag gedaan Frans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *