Burgemeester Don Bijl op de koffie bij briljanten bruidspaar

13/01/2020

Maandag 13 januari neemt burgemeester Don Bijl de lift in Heel Europa naar een van de hoogste punten in Purmerend. Henk (89) en Rie (84) Faber zijn de volgende dag officieel 65 jaar getrouwd, en vandaag komt de burgemeester op visite. De dochters zorgen voor koffie, maar de eerder bezorgde taart is helaas al ‘soldaat gemaakt’. Het is de tweede keer dat de burgemeester bij Henk en Rie op de koffie komt, want ook bij het diamanten huwelijk, vijf jaar geleden, kwam hij langs. Toen nog in de woning op de grond, nu een appartement hoog boven Weidevenne.

Henk en Rie zijn geboren en getogen in Amsterdam. Henk vaart op de waterboot en valkbij het inlaadpunt woont Rie. Na een keer voorzichtig zwaaien vraagt hij of ze zin heeft om een eindje te fietsen, maar wordt afgewimpeld. Een paar dagen later lukt het wel en volgt een gezellig fietstochtje naar Bosplan, nu het Amsterdamse Bos. Ruim vier jaar later stappen ze in het huwelijksbootje. Ze krijgen twee dochters en worden later oma en opa van vier kleinkinderen en overgrootouders van drie achterkleinkinderen.

Watersnoodramp
Het varen zit Henk in het bloed. Met de waterboot in Amsterdam schepen van water voorzien. Bij de cruiseschepen (riviercruises) wordt maar liefst veertig ton overgepompt en tijdens de watersnoodramp van 1953 wordt koers gezet naar Zeeland om slachtoffers van schoon drinkwater te voorzien. Ook vaart Henk over het Lauwersmeer naar Zoutkamp en ook op de rivieren voelt hij zich thuis. Bijvoorbeeld met stookolie naar Rotterdam, waarbij de lading onderweg warm moet worden gehouden. Uiteindelijk komt hij in de Amsterdamse grachten terecht en vaart hij 16 jaar op de Museumboot en begeleidt de rondvaarten

Prachtig gezicht
Rie is jarenlang kapster, maar zij voelt zich ook als een vis in het water, maar dan wel boven water. Het paar koopt een casco, bouwt de boot voor het grootste deel zelf af, en vaart zo’n beetje heel Nederland door. Uiteindelijk wordt de boot verkocht, maar vanaf het appartement kan Henk bij goed zicht de grote cruiseschepen door het Noordzeekanaal zien varen. In het donker is het een prachtig gezicht en soms zit hij ‘s nachts om vier uur nog te genieten. De eigen boot wordt wel gemist, maar Henk is erg blij met de haven bij de Sluisbrug. Even gezellig wandelen, bootjes bekijken en oude bekenden tegenkomen.

De redactie van weidevenner.nl feliciteert het briljanten bruidspaar van harte.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

3 comments

 1. Nico en Cecile Karels schreef:

  Lieve Henk en Rie,
  Wat een prachtige mijlpaal hebben jullie bereikt.
  Van harte gefeliciteerd met jullie 65 jarig huwelijk.
  We wensen jullie nog mooie jaren toe.en dat jullie nog met veel plezier mogen blijven zingen.
  Hartelijke groet van Nico en Cecile Karels

 2. Gislaine schreef:

  Pracht mensen, een voorbeeld. Wij wensen jullie nog meer liefde en gezondheid toe SAMEN.❤️❤️❤️
  Andre Gislaine Isabelle Geutskens, Amsterdam

 3. Beste Rie en Henk Faber,
  Wat een eer al 65 jaar samen en nog redelijk fit.Van harte gefeliciteerd met deze heugelijke dag. We hebben elkaar leren kennen als buren in het mooie appartement “Luxemburg park” Daarna zijn jullie verhuisd bij de nieuwe brug over het kanaal. De opening van de brug heb ik nog meegemaakt op jullie balkon. Toeval of niet, maar we zijn beide verhuisd naar HEEL-EUROPA, jij op de 14de en wij op de 12de verdieping. Nog elke dag genieten wij van het prachtige uitzicht en de fijn balkons. We gaan nog even door hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *