Zelfdenkende afvalbakken in centrum Purmerend

14/05/2020

Iedereen die in de binnenstad komt heeft het wel eens gezien. De Bubbles (ronde afvalbakken) zijn vaak overvol, waardoor het afval over straat waait. Om daar een einde aan te maken, nam wethouder Eveline Tijmstra woensdagochtend op de Koemarkt de voor Purmerend eerste ‘zelfdenkende’ afvalbak Mr. Fill in gebruik. Voorlopig gaat het om een proef van drie maanden, waarna wordt bekeken of het goed bevalt. Er staan drie van deze bakken in het centrum, Koemarkt, Koestraat en Kaasmarkt met inhoudsmaten van 120-240 liter.

Producent Theo Kik vertelde trots dat de Mr. Fill in Nederland is ontwikkeld en inmiddels al in dertig landen in gebruik is. Kik: “Dit is niet zomaar een afvalbak, er zit een pers ingebouwd die wordt gevoed door zonne-energie en mocht je met volle handen aankomen kan de klep met een voetpedaal worden geopend. Ook zijn de bakken voorzien van een sensor die een seintje geeft als de bak vol is en meteen de bak afsluit zodat er geen afval meer bijgedrukt kan worden en geen zwerfafval ontstaat. De nieuwe moderne bakken zijn hufterproef en zelfs stickers zijn geen lang leven beschoren.

Schoner maken
Wethouder Tijmstra is in haar nopjes met de Mr. Fill. “Mooi dat het werkt op zonne-energie en dat het afval wordt samengeperst. Als er een seintje komt dat de bak vol is, kunnen collega’s van de reiniging gericht op pad om de bak te legen. We gaan nog kijken naar het plaatsen van bakken met verschillende inhoud zodat er een duurzame route voor het legen ontstaat. Zo gaan we proberen de binnenstad schoner te maken.” Een ander modern snufje dat nog kan worden ingebouwd is een spraakmodule. De bak kan dan teksten uitspreken als welkom, dank u enzovoort, maar terugpraten heeft echter geen zin.

Herplaatst
De bekende Bubbles gaan niet met pensioen, ze worden herplaatst. Voorlopig staan er twee op het Tramplein, maar als de proef met de nieuwe bakken succesvol is en er meer worden aangeschaft, kunnen de Bubbles ook een plekje krijgen in de wijken bij bijvoorbeeld winkelcentra.

 

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

1 comment

  1. Hans Rossenaar schreef:

    Prima initiatief. Volgens mij maakt het niet zo veel uit welke afvalbak er staat. Belangrijkste is om de bakken op tijd te legen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *