Zelf een pan meenemen

14/06/2023

Soms kom je in Purmerend dingen tegen waarvan je denkt, hé wat leuk, dat wist ik niet. Regelmatig plaatsen we verhalen over de stad en haar bewoners, geschreven door Piet Jonker, redacteur/fotograaf van weidevenner.nl. Deze keer: ‘Zelf een pan meenemen’. Er is veel te doen over het plan om zelf schaaltjes of een pan mee te nemen naar de snackbar om gekochte etenswaar mee naar huis te nemen. Voor oudere Purmerenders is het echter niets nieuws onder de zon.

Het gebeurde vroeger ook al bij de Chinees. Met de komst van gastarbeiders werd buitenlands eten ook bij Purmerenders populair, maar Chinees eten is nog vrijwel onbekend als in 1966 Piet Tichelaar een Chinees restaurant begint, een primeur voor deze stad.

Knaak
De voormalige smederij van Hermanus Nordmann in het Padjedijk heeft vele bestemmingen gehad, zoals een manufacturenzaak, rijwielstalling van Kobes en het koffiehuis van Roelofse. Na Lunchroom Modern opent café De Beurs en daarna café Beatrix, maar in 1966 begint Piet Tichelaar er Chinees restaurant Poelang (Indonesisch voor thuiskomen) met chef-kok Lou Bing. Het menu is eenvoudig, nasi of bami, en wordt geserveerd voor een knaak (rijksdaalder, iets meer dan een euro). Afhalen kan ook, maar dan wel zelf een pan meenemen, anders gaat de maaltijd koud in een plastic zak. Later wordt het menu uitgebreid met bami of nasi met een loempia voor FL. 2,75.

Sambal bij?
Purmerenders hebben natuurlijk snel in de gaten dat de pan gewoon helemaal wordt vol geschept en komen met de grootste pan die in huis te vinden is. Vooral op zondagmiddag, voor het begin van Studio Sport, zit de wachtruimte vol met mannen, ongeduldig wachtend tot de ingeleverde soeppan of melkkoker tot de rand gevuld uit de keuken komt. ‘Sambal bij?’ bestaat nog niet en kroepoek is onbekend.’ Al snel staat ook de vreemdelingenpolitie op de stoep. Niet voor een portie nasi, maar voor de verblijfsvergunning van de chef-kok.

Mongools
In 1968 gaat de zaak over naar Man Foh Hing onder de naam Shanghai. Daarna volgen Tin King, Lin Wah, King Long, Happy Garden en Rose Garden. De laatste heeft als primeur ‘Mongolian gerechten’ op het menu staan. In Mongolië waarschijnlijk erg lekker, maar Purmerenders laten het links liggen. Het is ook de laatste Chinees, in 1982 wordt het Grieks restaurant Mykonos (Grieks eiland).

Vlammend Kerstdiner
Op 27 december 1999 hebben de gasten van Mykonos tijdens het kerstdiner net het voorgerecht achter de kiezen en verwachten elk moment vlammende vleesspiezen op tafel, begeleid door een buikdanseres, maar in plaats daarvan stormen brandweermannen de zaak binnen met de mededeling ‘onmiddellijk naar buiten allemaal’. Buitengekomen blijkt de naastgelegen slagerij (voorheen Oosterhuis) in lichterlaaie te staan. Niemand raakt gewond, maar later wordt het lichaam van een jonge man gevonden. Twaalf jaar later worden er nieuwe panden gebouwd, maar een grote pan vol nasi goreng of bami is dan voorgoed verleden tijd. Althans, dat denkt iedereen, want als de plannen doorgaan staan we straks met z’n allen met een pan voor de patat in de rij bij de snackbar. Net als vroeger bij de Chinees.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *