Wethouder gaat er blind voor

11/10/2018

In het kader van de Dag van de Witte Stok 2018 vond er op woensdag 10 oktober een oversteekactie plaats om de dagelijkse verkeersdeelnemer bewust te maken van het feit hoe belangrijk het is om te stoppen voor de witte stok. Deze stok geeft blinde en slechtziende personen de mogelijkheid om zich zelfstandig te verplaatsen, maar in de praktijk geeft dat vaak problemen. Wethouder Rotgans nam de proef op de som en stak met een blinddoek en een witte stok, begeleid door een lid van de Oogvereniging, het drukke kruispunt bij Zorgcirkel Triton in Wheermolen over.

Het was een bijzondere ervaring liet de wethouder weten. “Doodeng, want je hoort allerlei geluiden, maar je hebt geen idee waar je loopt.” De meeste automobilisten stopten keurig voor de opgeheven witte stok, zodat de wethouder veilig aan de overkant kwam. In de praktijd lopen mensen met een visuele handicap naast problemen met oversteken ook letterlijk tegen tal van situaties aan. Zo staan de speciale geleidelijnen, bijvoorbeeld op de Gouw, vaak vol met geparkeerde fietsen en scooters en is het erg moeilijk om over te steken bij het Tramplein / Melkwegbrug. Een ander zorgelijk punt is de oversteek van het parkeerterrein tegenover het gemeentehuis naar P3. Daar zit geen tikker op het stoplicht voor voetgangers, en het geluid bij de andere stoplichten zorgt voor verwarring.

Bewondering
Bij Triton kregen belangstellenden opdrachten die met het onderwerp Stop voor de Witte Stok te maken hebben, en konden op speelse wijze ervaren hoe het is om een stukje met stok en simulatiebril te lopen. Bij Bartiméus, Oogvereniging, KNGF Geleidehonden, de Robert Coppes Stichting en Visio kon men terecht voor vragen en documentatie. Wethouder Rotgans: “Een keer heen en weer oversteken sterkte mij in mijn bewondering voor mensen die met een witte stok het drukke verkeer ingaan.”

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *