Weidevenner 25 jaar De Watersnood van 1916

18/12/2022

Jan Kramer, voorheen werkzaam als hovenier bij de gemeente, weet van vrijwel elke boom in Purmerend de geschiedenis. Tijdens zijn werk komt Jan overal in de wijken en ziet ook Weidevenne geboren worden en groeien. Weidevenne is in 2021 nog de nieuwste wijk van Purmerend, maar per 1 januari 2022 ingehaald door Beemster. Jan neemt ons in een aantal artikelen mee door de geschiedenis van 25 jaar Weidevenne. Deze keer: De Watersnood van 1916. 

De Melkweg beleeft in januari 1916 angstige momenten als het oprukkende water ook het land rondom de Melkweg overstroomt. Purmerland, Den Ilp en Landsmeer worden ook door het water verrast. De Zuiderzee gaat vreselijk tekeer en beukt op de Zuiderzeedijk, met als gevolg dat deze op meerdere plekken doorbreekt. Het zeewater komt met geweld het land binnen en toch duurt het een dag voor het water Purmerend bereikt. Men weet dat het eraan komt en de spullen worden veilig naar de zolder of elders gebracht. Via de Weere en het Noord Hollandsch Kanaal golft het water binnen. Hoe hoog het water is gekomen is te zien onder de spoorbrug. Daar zit aan beide kanten een gedenksteen in de muur gemetseld.

Melkweg watersnood 1916

Coppens
Voor de Melkweg is het alarmerend, want waar moet men met het vee heen? Veel doden zijn in ons gebied gelukkig niet te betreuren. Wel op Marken, daar overvalt het water de bewoners en verdrinken 16 mensen. Over heel Waterland verdrinken ruim vijftig mensen. Wat betreft het vee ligt het cijfer veel hoger en worden er duizenden stuks afgevoerd. Het is crisis in Purmerend en er moet veel geregeld worden om alles in goede banen te leiden. Gelukkig blijven de Beemster, Purmer en de Wijdewormer droog en kan daar heel veel vee naar toe worden gebracht. Vooral dankzij Joseph Coppens de Stadsfotograaf kunnen we deze historische gebeurtenis terugzien. Meer dan honderd opnames alleen al van hem die gemaakt zijn in Purmerend geven een waardevol beeld van de situatie.

Zelf oplossen
Na honderd jaar, in 2016, wordt er veel aandacht geschonken aan deze gebeurtenis. Je moet er toch niet aan denken dat Waterland weer onder water komt te staan. Naar aanleiding van deze ramp besluit de regering tot de bouw van de Afsluitdijk, om het water daar tegen te houden. Het is een uitstel van tientallen jaren, want in de 19e eeuw worden er al plannen gemaakt voor afsluiting van de Zuiderzee. De overstroming van 1825 is zelfs nog groter en desastreuzer. Toch is men niet overtuigd en laten de mensen daar zelf de problemen oplossen. 1953 staat veel mensen nog bij, Zeeland stroomt over met alle gevolgen. In 1995 stromen de rivieren in het zuiden over en tegenwoordig lijkt het soms wel of het water uit de lucht (regen) ook heftiger wordt. Het water mag op wat voor manier dan ook niet onderschat worden. Gelukkig zie je overal dijken versterkt worden.

Melkweg 1916

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *