Vrijen op de Kaasmarkt

15/01/2021

De Bankzitters

Wie op de Kaasmarkt in het centrum van Purmerend wandelt (fietsen mag niet), komt vanzelf oog in oog te staan met een verliefd stel. Bij het oude stadhuis, nu Purmerends Museum, staat een prachtig bronzen beeld genaamd ‘De Bankzitters’. Het is in 1980 gemaakt door kunstenaar Hans Bayens, geboren in België uit Nederlandse ouders. In 1952 kwam hij naar Amsterdam en maakte vele beelden en schilderijen uit het dagelijks leven. Hans Bayens is overleden in 2003 in Amsterdam.

Het beeld is aangekocht door de gemeente Purmerend voor 40.000 gulden uit het potje Financiering Stadsverfraaiing. Daarnaast was er een gift van een aannemer. Het beeld werd geplaatst bij de Nicolaaskerk, maar werd daar voornamelijk gebruikt als ‘fietsenstalling’. Mede op verzoek van de brandweer werd het verplaatst naar de overkant, voor de drogisterij.

Beschadigingen
Daar gebruikte de jeugd het als speelobject en reden bezorgauto’s er regelmatig voor- en achteruit tegenaan, waardoor er beschadigingen ontstonden aan het beeld. Het werd gerepareerd, schoongemaakt en opnieuw verplaatst. Deze keer naar de plek waar het nog steeds staat, onderaan de trap van het oude stadhuis. Helaas ontbreekt al enige tijd het bordje met naam en uitleg.

Intiem
Op die plek staat het model voor mensen die net in het oude stadhuis hun jawoord hebben gegeven en bij het verlaten van het gebouw het beeld tegenkomen. Het vrijend paartje zit intiem in elkaar verstrengeld en trekt zich niets aan van de buitenwereld…

 

 

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *