Vlag uit voor Internationale Dag van de Mensenrechten

10/12/2020

Donderdag 10 december 2020 wordt de Internationale Dag van de mensenrechten gevierd. Antidiscriminatiebureaus in heel Nederland starten deze dag met het lanceren van de Mensenrechtenvlag. Ook Purmerend is van de partij en ’s ochtends net voordat het carillon negen uur slaat, plaatsen wethouder Harry Rotgans (Gezondheidszorg, Welzijn) en Trees Lammers, commissielid GroenLinks, de vlag aan de gevel van het oude stadhuis aan de Kaasmarkt. Met deze vlag laat de gemeente zien dat zij de mensenrechten respecteren en ondersteunen.

‘De Mensenrechtenvlag is een symbool voor gelijkwaardigheid van ieder mens op deze aarde. De vlag benadrukt het positieve en waar we naartoe willen met de wereld. De Mensenrechtenvlag is van en voor iedereen. Het is een kleurige vlag met een doordacht ontwerp. Er is veel dat ons als mensen met elkaar verbindt: we delen de aarde, de lucht en een plek onder de zon. En hoe verschillend we ook kunnen zijn qua uiterlijk: als mensen bestaan we allemaal uit DNA.’

DNA-streng
De ontwerper ging met dit idee aan de slag en nam de vorm van een DNA-streng als uitgangspunt. Dit combineerde hij met de kleuren van de aarde (groen), de lucht (blauw) en de zon (geel). Zo ontstond de Mensenrechtenvlag. De vlag legt niet de nadruk op onze verschillen, maar vooral op wat we met elkaar gemeen hebben, wat we delen en wat ons verbindt.

Informatie
In 1945 worden de Verenigde Naties (VN) opgericht  Een van de belangrijkste doelen is het beschermen en verbeteren van de mensenrechten. De VN  maakt verdragen en afspraken, zoals de Universele verklaring van de Rechten van de Mens.

Meer informatie over de mensenrechten? Kijk dan bij het College voor de Rechten van de Mens: www.mensenrechten.nl/nl/mensenrechten.

 

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *