VHP Jaarprijs postuum voor Jan Dekkers

19/06/2021

De Verenging Historisch Purmerend reikt ieder jaar een prijs uit aan een persoon, vereniging of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt als het gaat om het verleden van Purmerend. Deze keer ging de prijs postuum naar Jan Dekkers. Jan is op 29 augustus 2020 overleden en tijdens een intieme bijeenkomst met naaste familie bij zijn graf op de Katholieke Begraafplaats aan de Overweersepolderdijk kreeg zijn echtgenote de prijs overhandigt door Gerard Schotsman, voorzitter van de VHP.

Jan Dekkers was zeer betrokken bij de VHP, onder andere bij de fotoarchiefgroep en sinds maart 2008 als actief bestuurslid. Het complete beeldarchief, bestaande uit ruim 10.000 afbeeldingen is onder zijn leiding uit de mappen gehaald en gedigitaliseerd. Jan wist ongeveer alles van de historie van Purmerend en als je iets wilde weten en een vraag stelde, gaf Jan, als een wandelende encyclopedie van Purmerend, uitgebreid antwoord. Jan schreef ook twee boeken: ‘Van Padjedijk tot Kaatjessteeg’, over straatnamen, en ‘Ik geloof – in Purmerend’, over 600 jaar Kerkgeschiedenis

Stadsgids
Schotsman: “Jan was niet alleen beheerder van het VHP huis aan de Kanaaldijk, want tijdens de maandelijkse inloopmiddagen, acteerde hij ook als gastheer, en als hij geen dienst had kwam hij toch even langs om te kijken of alles in orde was. Hij schreef verhalen voor het magazine Historisch Purmerend dat leden tweemaal per jaar ontvangen en was daarnaast een geweldige stadsgids die alles over de stad kon vertellen.”

Actief
Jan heeft zich op talloze manieren ingezet voor de geschiedschrijving van Purmerend. Niet alleen bij VHP, maar ook bij het R.K. Kerkhof Overweersepolderdijk, de R.K. Nicolaaskerk, het Purmerends Museum, de Archeologische Werkgroep, RTV Purmerend en het Waterlands Archief was hij heel actief.

Bewust gekozen
Schotsman: “Wij zijn op de plek waar Jan begraven is en ook tijdens zijn leven veel kwam als vrijwilliger van de tuinploeg en als Gravengids tijdens Allergedachtenisavond.  Deze plek is bewust gekozen omdat wij zo het gevoel hebben heel dicht bij Jan te staan. Misschien dat hij van boven meekijkt naar deze uitreiking. Jan je hebt hem verdiend.“

 

 

 

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *