Verbinding door bloementjes en bijtjes in de Beemster

19/08/2022

Donderdag 18 augustus is het druk bij Melkveebedrijf Duijn aan de Volgerweg vanwege de officiële opening van de bloemenranden die in de hele polder te zien zijn. Voor de weidevenner een uitgelezen kans om weer een stukje Werelderfgoed te verkennen. Het is een warme ontvangst met koffie, thee en uiteraard blokjes Beemsterkaas. De melk van de koeien op deze boerderij gaat rechtstreeks naar de melkfabriek Cono in Westbeemster, waar ook de beroemde kaas wordt gemaakt. 

Astrid Francis van de De Beemsterling heet iedereen welkom en legt uit: ”Het is belangrijk om een goed mengsel zaden voor deze bloemenranden te kiezen die niet alleen goed bij de Beemster grond past, maar ook niet giftig is voor het vee. Dankzij Cono Kaasmakers, de gemeente Purmerend en Water, Land & Dijken staat er een mooie eerlijke vergoeding tegenover voor de boer.“ Wethouder Mario Hegger van Agrarische Zaken heeft zijn witte sneakers aangetrokken, maar gelukkig staan er een paar laarzen klaar voor de wandeling door het akkerland. Hegger heeft veel respect voor de agrarische sector. “De grilligheid van de natuur, het stikstofprobleem, de risico’s. Het is echt aanpakken. Dit project geeft de betrokkenheid aan van alle boeren in de Beemster; hoe kunnen we het mooier maken en duurzamer. Ik wil jullie feliciteren met het behaalde resultaat tot nu toe.”

Symbolische verbinding
Na een soort jungletocht door het maisveld is de bloemenrand met zonnebloemen, korenbloemen, margrieten, cosmea, klaprozen, ganzenbloem, meisjesogen, vlas en boekweit een lust voor het oog. Boertje Bram (Brammetje), ambassadeur van Beemstervalery aardappels, en wethouder Mario Hegger knopen als openingsceremonie een bloemenlint aan elkaar als symbolische verbinding tussen burgers, boeren, bedrijven, gemeente en provincie om samen te investeren in biodiversiteit in de Beemster. 

Natuurlijke bestrijding

Jan Knook heeft verderop aan de Volgerweg een ecologisch akkerbedrijf en doet sinds 2011 mee aan het landelijke project ‘Bloeiend bedrijf’ wat tot doel heeft natuurlijke vijanden aan trekken door middel van bloeiende akkerranden. Jan: “Uit onderzoek blijkt dat bijen stuifmeel nodig hebben, daarmee vliegen ze naar een ander gewas, waar luizen in zitten. Die luizen scheiden een zoetstof af die zweefvliegen en sluipwespen aantrekken (natuurlijke bestrijders van luizen) om daar hun eieren te leggen. Deze twintig kilometer bloemenranden bij voedselakkers is een mooie positieve bijdragen aan de natuurlijke bestrijding van ongedierte.“
Crowdfunding
Tijdens een onderzoek naar insecten in bloemranden in de Beemster werden er, tot verbazing van de onderzoekers, in een periode van twee jaar ruim 1600 insecten gevangen. Ook bijzondere insecten zoals de moshommel en klepwespblaaskopvlieg waren aanwezig. Om het project te financieren is een crowdfundactie gestart. Een donatie van één euro betekent één meter bloemenzaad. Hoe meer donaties, hoe meer bloemen er in de Beemster gepland worden, wat weer extra voedsel betekent voor bijen en andere insecten. 

Tot slot is er voor iedereen een lunchpakket met daarin uiteraard lekkere Beemsterprodukten. Het is een gezellige en leerzame dag en de weidevenner gaat zeker nog een keer terug naar dit stukje Werelderfgoed.

 

 

 

 

 

 

 

Kijk voor meer foto’s naar het webalbum

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *