Vaarsurveillance Weidevenne

19/07/2022

Sinds 1 maart 2022 is het ingestelde vaarverbod voor gemotoriseerde vaartuigen in Weidevenne aangepast. Er zal de komende twee jaar streng gehandhaafd worden tegen gevaarlijk gedrag, zoals te hard varen. Klachten en meldingen worden in deze periode verzameld en regelmatig geëvalueerd. Jeroen van de vaarsurveillance stapte in de boot met wijkagent Erik en Anja van Handhaving voor een rondje door de wijk. Het was nog even zoeken, want hier en daar loopt het dood, maar dankzij een beetje hulp van onze verslaggeefster en google maps is het toch gelukt.

Erik:”Uit gesprekken met wijkmanager Michael Lanting en bewoners weten we dat kinderen zwemmen en spelen in het water rondom de woningen en dan is het gevaarlijk als je met hoge snelheid vaart. Maar ook de schade aan de oevers en geluidsoverlast is een punt van aandacht. We gaan regelmatig met de boot door de wijk, niet alleen om te controleren maar ook om te laten zien dat we het hard varen serieus nemen.” De maximale vaarsnelheid voor gemotoriseerde boten in Purmerend is maximaal 6 km per uur. Dat is een stevige wandelsnelheid. Een rubberbootje met 6 pk motor kan algauw sneller dan 20 km/h.

Gedogen
Een van de bezwaren tegen het ingestelde vaarverbod, per 1 maart 2022 voor gemotoriseerde vaartuigen in Weidevenne, was dat het vaarverbod te snel is ingevoerd, zonder overgangstermijn. De gemeente heeft daarop besloten aan dit bezwaar tegemoet te komen. De twee komende vaarseizoenen (2022 en 2023) zal het varen met gemotoriseerde vaartuigen door de wijk worden gedoogd, maar bij overtredingen wordt gehandhaafd. De gemeente vraagt overlast te melden via de website www.gemeentepurmerend.nl, de MijnGemeente app of tijdens kantooruren telefonisch bij Klantcontactcentrum 0299-452452.

Praatje
Bewoners kijken vreemd op als zij de politieboot door de wijk zien varen. Hier en daar wordt een duimpje opgestoken. Kinderen kijken verlegen toe als wijkagent Erik ze begroet en een kort praatje maakt voordat de volgende brug opdoemt. Het is even wennen om door de wijk te varen en regelmatig roept Jeroen ‘bukken, brug’. Het valt op dat het momenteel erg rustig is op het water. Misschien door de eerdere berichten over hard varen? De politie en handhaving zullen deze zomer regelmatig door de wijk varen. Komt u ze tegen, maak dan vooral een praatje. Volgens wijkagent Erik werkt niets beter dan met elkaar in gesprek gaan.

Bukken voor de brug

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.