Unieke Gilde bomenwandeling

26/08/2021

Jan Kramer

In Purmerend staan meer dan 30.000 bomen en in de oude binnenstad zijn nog een flink aantal oude bomen te vinden. Helaas zijn tijdens de oorlogsjaren veel bomen in houtkacheltjes terecht gekomen, maar ook de daarna geplante bomen zijn uitgegroeid tot prachtige exemplaren. Normaal lopen mensen erlangs zonder te beseffen dat de boom al zo oud is, maar op 28 augustus neemt voormalig groenman bij de gemeente Jan Kramer belangstellenden mee op een unieke bomenroute in de binnenstad en vertelt daarbij alle bijzonderheden.

De wandelaars passeren op de route onder andere de valse christendoorn, de judasboom en de dikste en de oudste boom. Jan vertelt daarbij op een boeiende wijze de bijzondere achtergronden. Bijvoorbeeld over de plataan (platanus acerifolia) in het plantsoen aan de Paardenmarkt  (Nieuwstraat) achter de parkeerautomaat. Deze is omstreeks 1908 geplant. Dat de boom zo groot is geworden is mede te danken aan de grote hoeveelheid paardenmest die daar tijdens de vroegere paardenmarkt in de grond is gekomen. Ongeveer tien jaar geleden was dit de dikste boom van Purmerend met een omvang van 4.53 meter (één meter boven de grond gemeten). Of er inmiddels een dikkere boom is gevonden vertelt Jan Kramer tijdens de wandeling.

De wandeling duurt ongeveer 1½ uur. Deelname kost € 4,00. Start om 13.30 uur bij de VVV-museumwinkel, Peperstraat 35. Opgeven voor deze tocht uiterlijk vrijdagmiddag voor15.30 uur bij de winkel. Telefoon 0299 207022, of per mail: wandelingen@purmerendsmuseum.nl

 

 

 

    

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *