Treurwilg krijgt tweede leven in Weidevenne

15/07/2023

Foto: Jan Kramer

Terwijl de groenmannen van de gemeente druk bezig zijn met het opruimen van de vele omgewaaide bomen en losse takken in Purmerend, krijgt een eerder omgevallen grote treurwilg een nieuw leven in het parkplantsoen in Kop West. Een boom aan het Cramwinckelplantsoen staat in april 2022 al een tijdje scheef en tijdens een voorjaarsstorm kan de monumentale treurwilg het niet langer bolwerken. Hij legt het loodje. Nu groeit hij opnieuw op een andere plek in Weidevenne.

De boom wordt in delen gezaagd en dat brengt werknemers van de afdeling groenvoorziening op een idee. Loek Homan en collega Bert Cornelisse van de afdeling groenvoorziening, team ingenieursbureau Gemeente Purmerend, zijn landschapingenieurs. Tijdens het uitwerken van het ontwerp voor het plantsoen in Kop West ontstaat het idee om iets avontuurlijks te maken. Loek: “Laten we een heuvel maken en daar een aantal wilgenstammen neerleggen. Die gaan makkelijk wortelen en uitlopen en het wordt nog leuker als je die treurwilg neemt, want daar hangen de takken al van nature naar beneden.“

Loek Homan

Mini-natuurgebied
De stam van de treurwilg wordt in vier grote delen gezaagd en een tijdje in het water van de gracht naast de brug in het nog aan te leggen plantsoen gelegd. Loek: ”Voorbijgangers zien al gauw dat er wortels en nieuwe takken groeien en in februari/maart van dit jaar plaatsen we de stamdelen op de heuvel. Vervolgens laten we de natuur haar gang gaan en inmiddels zie je de takken verder uitlopen en ontstaat er een mini-natuurgebied. Rondom en onder de boom staan nu planten die van nature thuis horen in dit gebied. Zoals klaprozen, margrieten, klaver, melde, haagwinde en distel. Vroeger noemden we dit allemaal onkruid, tegenwoordig weten we hoe belangrijk dit is voor de natuur. Je ziet nu ook dat er insecten komen die bij deze planten horen.”

Enthousiast
Wethouder Pascal Verkroost (Openbare ruimte) gaat meteen een kijkje nemen als hij hoort over het hergebruik van de treurwilg in Weidevenne en is enthousiast over het nieuwe leven van de wilg. Verkroost: “Mooi om te zien hoe veerkrachtig de natuur is en hoe deze treurwilg nu een tweede leven krijgt. Helaas gaat dat niet met elke soort boom, maar het is zeker iets om in gedachten te houden wanneer het wel kan.”

Landschap
De grachten in Kop West zijn ontworpen als een soort verlengde van de grachten in het centrum, met bochten om bolwerken eromheen Ook over de waterkanten is nagedacht; ze blijven heel bewust ruig en wild. Je vindt hier wilde planten, insecten, kleine zoogdieren, muisjes en egels. Een voorbeeld van een halfnatuurlijk landschap, waarin de flora en fauna zich spontaan vestigen, maar het landschap zelf is beïnvloed door menselijk ingrijpen. In Nederland zijn deze stroken en groenperken inmiddels belangrijker geworden dan de natuurgebieden buiten de stad, omdat hier veel meer insecten kunnen leven dan in bermen langs de weg.

Kunstwerk
Het is nu nog allemaal klein, maar volgens Loek zijn er volgend jaar al takken van twee meter en over vijf jaar staat er een bos met allemaal kromme gekke takken. “Als je de natuur haar gang laat gaan, wordt het vanzelf een kunstwerk.” Op de plek van de oude wilg in het Cramwinckelplantsoen is inmiddels een nieuwe kronkelwilg (babylonica) geplant. Zo is Purmerend weer een stukje groener en mooier geworden.

nieuwe kronkelwilg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *