Terugblik Sybrand Rins, ‘Goud- en Zilveren werken’

07/01/2024

Soms kom je in Purmerend dingen tegen waarvan je denkt, hé wat leuk, dat wist ik niet. Regelmatig plaatsen we op deze site Terugblikken, verhalen over de stad en haar bewoners, door Piet Jonker, redacteur/fotograaf van weidevenner.nl en auteur van verschillende boeken over Purmerend.  Deze keer: Sybrand Rins, Goud- en Zilveren werken. De binnenstad verandert in de loop der jaren en met de uitbreiding van de stad en steeds meer inwoners ook het winkelgebeuren.

In 1907 bestaat de binnenstad nog uit voornamelijk kleine winkeltjes, werkplaatsen en tapperijen. Het pand Hoogstraat 17, tegenover Jaapie Eikenboom, is winkel/woonhuis van Sijbrand Rins: ‘Magazijn in Goud- en Zilveren werken’. Donderdag 25 juli 1907 rond zeven uur zit Sijbrand opeens rechtop in bed, wakker geschrokken door ’een hevige slag en ontzettend gekraak’. De buitenmuur van het pand is compleet middendoor gescheurd. Buren komen meteen ter plaatse en helpen Sijbrand via een ladder van de bovenverdieping af, waarna hij wordt opgevangen in de naastgelegen manufacturenzaak van J. Buiten.

Geen heipalen
Oorzaak is het weggraven van grond bij buurman Joosten voor een nieuw te bouwen woning. De woning van Rins is niet onderheid, wat bij meer woningen aan de Hoogstraat het geval is, en de muur van Rins is niet gestut, waardoor de onderste helft langzaam de grond inzakt. De aannemer gaat meteen aan de slag om te redden wat mogelijk is en vanwege verder instortingsgevaar zet Rins de zaken tijdelijk voort in een leegstaand pand aan de Willem Eggertstraat, later A. Slaman Heerenkleding.

Achter het net
Na het overlijden van Sybrand op 26 december 1935 gonst het in de stad van geruchten over de erfenis. De altijd aardige kleine ondernemer zou het pand met inventaris, goud, een flink bedrag en enkele boerderijen achterlaten. Veel Purmerenders en instellingen hopen een graantje mee te pikken, maar vissen achter het net. Sybrand erft zelf in het verleden een drietal boerderijen en schenkt deze aan de pachters. Zijn woning/winkel met inventaris, onder andere zilverwerk en een staande klok, laat hij na aan de buren Joosten die hem in zijn laatste levensjaren liefdevol verzorgen.  

In de krant
‘Een huis, met één groot raam aan de Hoogstraat te Purmerend. Achter de gesloten gordijnen heerscht stilte. Voor ruim een week is de bewoner, de drie-en-tachtig- jarige Sybrand Rins gestorven. Het groote raam spreekt nog van zijn vroegere goudsmidsnering. Zijn naam staat nog op den gevel. Een stil, eenzelvig man was het, zeggen omwonenden. Hij ging zijn eigen weg. Soms kwamen verre familieleden die hij inde deur te woord stond, want naarmate hij ouder werd, groeide zijn wantrouwen in de menschen. Zijn broers en zusters waren dood, hijzelf was nooit getrouwd geweest. Zoo werd het eenzaam om hem, bij het klimmen van de jaren’.

Omhoog kijken
In de binnenstad zijn nog veel meer mooie oude en soms historiserend verbouwde  gevels te vinden, maar vanwege de betrekkelijk smalle straten (Padjedijk en Hoogstraat) en de regelmatig vol water staande glijgoten, ook vaak rijkelijk voorzien van peuken en zwerfvuil, is omhoogkijken daar niet echt aan te raden, maar het pand van Rins aan de Hoogstraat 17, naast Kruidvat, is het bekijken zeker waard.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *