Te hard varen een gevaar

12/07/2019

Het mooie weer en de start van de zomervakantie zorgt ervoor dat veel bewoners door de wijk gaan varen. Een heerlijke manier van recreatie voor je eigen deur. Alleen geldt dit niet voor alle bewoners, want vaak wordt er te hard gevaren waardoor er gevaarlijke situaties ontstaan. Er spelen kinderen in het water op een board of varen in een kano en vervolgens komt er een snelle boot de hoek om. Daarnaast veroorzaken veel bootjes geluidsoverlast en beschadigen oevers door de hoge golven.

De wijkmanager en politie krijgen hier klachten over. Bewoners van de Baaienwijk, Fonteinenbuurt en Amerikawijk die aan het water wonen, hebben een brief ontvangen met daarin alle regels duidelijk uitgelegd. Ook zal er regelmatig gecontroleerd worden op en rondom het water. Wijkmanager Michael Lanting: “Hopelijk leest iedereen de regels en is zich bewust van het gevaar wat een bootje kan opleveren, waaronderde schades (privébezittingen en flora/fauna) die roekeloos vaargedrag veroorzaken. Ik doe ook een beroep op ouders om de kinderen op hun verantwoordelijkheden te wijzen met als doel het voor iedereen veilig en leefbaar te houden en een onbezorgde dag op het water te hebben. Weidevenne is een heerlijke woonomgeving en samen moeten we zorgen dat dit ook zo blijft, dan heeft iedereen er plezier van.”

Michael Lanting (midden) op het water

De redactie wenst iedereen een fijne zomer en veel (vaar)waterplezier.

Belangrijkste regels:
Minimumleeftijd voor het besturen van een boot.
– Snelle motorboot: 18 jaar.
– Motorboot, schip en zeilboot langer dan 7 meter: 16 jaar.
– Open motorboot, niet sneller kan dan 13 km/u en korter 7 meter: 12 jaar.
– Zeilbootjes korter dan 7 meter en kleine roeibootjes: geen minimumleeftijd.-

Voor het besturen van snelle motorboten is een vaarbewijs verplicht. Dit zijn alle boten die sneller kunnen varen dan 20 km/u. De vaarbewijsplicht geldt ook voor niet-snelvarende boten die langer zijn dan 15 meter. De maximum snelheid in de wateren van Purmerend  is 6 kilometer per uur (tenzij anders aangegeven).

Voorschrift bij het besturen van een boot waarbij een vaarbewijs verplicht is:
– Vaarbewijs dragen.
– Registratiebewijs en registratietekens op de boot.
– Brandblusser aanwezig, zwemvesten voor totaal alle inzittenden.
– Exemplaar Vaarreglement aanwezig.

Tips voor het varen:
– Verander niet plotseling van koers.
– Zorg voor rondom goed zicht en kijk regelmatig achterom.
– Bewaar de rust in de natuur- en woongebieden.
– Beperk overmatig geluid van radio en overige muziekinstallaties.
– Geen overlast voor omgeving.
– Vaar alcoholvrij. De wettelijke grens op het water ligt op 0,5 promille. Er wordt gecontroleerd en de boetes zijn hoog.

Uitgebreide informatie over de vaarregels vindt u via www.varendoejesamen.nl.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

1 comment

  1. Gerard Rijkers schreef:

    Misschien ook in de afrikabuurt de brief verspreiden. Wij wonen ook voor een groot deel aan het water. Ik heb van de week nog een gekkie gefilmd die maar liefst vier keer voorbij scheurde. Het water sloeg tegen mijn ramen op maar liefst anderhalve meter hoogte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *