Taalcoaches en taalmaatjes

26/01/2024

Meshal Almusned

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van het Gilde Purmerend en omstreken in het restaurant van Heel Europa worden de certificaten van deelname uitgereikt aan deelnemers die na een jaar de sessie met succes hebben afgesloten. De deelnemers bezoeken een keer per week een bijeenkomst in de bibliotheek en gaan dan aan de slag met een van de coaches om beter Nederlands te leren spreken. Rudo de Groot is zo’n taalcoach en hij heeft het afgelopen jaar Meshal Almusned begeleidt die sinds 2018 in Nederland woont.

Meshal is gevlucht uit Saoedi Arabië, wil in Nederland blijven en vindt het heel belangrijk om dan de taal goed te kunnen spreken. Meshal:” Ik vind vooral de uitspraak heel lastig, maar dankzij Rudo heb ik veel over de taal geleerd. Het lukt me nu goed om me verstaanbaar te maken, binnenkort ga ik solliciteren en dan moet ik wel goed Nederlands kunnen spreken!”

Samen op pad
Volgens Rudo hoeft hij zich daarover geen zorgen te maken. “Iedereen die de taal beter wil leren, kan zich aan
melden bij het Gilde, na een intake wordt de taalcoach gekoppeld aan de anderstalige. Hiervoor wordt tien euro als bijdrage gevraagd, de verdere gesprekken zijn gratis. Maar vaak zijn het niet alleen gesprekken maar ook helpen de coaches met het invullen van formulieren als dat nodig is, of ze gaan soms samen op pad.”

Rudo de Groot en Meshal Almusned

In gesprek
De coaches zijn geen leraren, maar hebben vaak wel een achtergrond in het onderwijs. Rudo is voormalig directeur van basisschool de Wheermolen: “Voor Meshal neem ik bijvoorbeeld strips mee uit de krant, waarin spreekwoorden of uitdrukkingen voorkomen. Dat legt ik dan uit, want vooral uitdrukkingen zijn moeilijk te begrijpen voor anderstaligen. Denk maar aan ‘it is raining cats and dogs’ of in het Nederlands ‘het regent pijpestelen’. We praten ook vaak over onderwerpen die op dat moment in het nieuws zijn. Vorige keer tijdens de verkiezingen heb ik uitgelegd hoe dit werkt in Nederland.”

Aanmelden
Het Gilde Purmerend en omstreken is al vijftien jaar actief met SamenSpraak. Momenteel zijn er vijftig vrijwilligers actief, maar meer taalcoaches zijn van harte welkom. Rudo: “Je krijgt een band met degene die je begeleidt, dat maakt het zo bijzonder, je leert ook veel over de achtergrond en het land van je taalmaatje. Soms word ik gevraagd of ik kom eten, dan willen ze je kennis laten maken met hun cultuur en ook om je te bedanken. Het is heel bijzonder en vooral dankbaar werk.”

Voor meer informatie over taalcoaches en SamenSpraak, kijk op de website van Gilde Purmerend of mail naar samenspraak@gildepurmerend.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *