‘t Is weer voorbij, Reuring, schoonmaken en de molen

28/06/2022

Reuring trekt weer veel bezoekers, er is voor elk wat wils. Voorafgaande aan de festiviteiten zijn er op vrijdag vrijwilligers op pad voor het opruimen van zwerfvuil in en vooral in de groenstroken langs het Noordhollands Kanaal. In de Markthal aan de Koemarkt plakken vrijwilligers de laatste dozen in elkaar voor de Beemstermolen, ontworpen door Olivier Grossetête, bekend van het maken van fantastische monumentale kartonnen constructies over de hele wereld zoals bruggen en kathedralen.  

Terwijl zaterdag een (grote niet te vermijden) vlag voor Veteranendag vanaf het Purmerends Museum wappert, melden vrijwilligers zich voor het schoonmaken van het Noordhollandsch Kanaal en omstreken bij de steiger aan de Kanaalschans/Beemsterburgwal. Prima ligplaatsen voor boten, maar voor fietsende vrijwilligers is het even zoeken naar parkeerplekken om de fiets veilig aan vast te zetten. Als iedereen zich present heeft gemeld, worden de vrijwillige groepsleiders aangewezen en de taken verdeeld.  

In de kano
Na de nodige instructies en uitreiken van overlevingspakketten (zak met broodjes), water, grijpers en vuilniszakken worden de deelnemers in groepjes naar de startplekken gebracht. Een aantal durfals doet de actie in kano’s van Spurd om vanaf het water de kanten op te schonen. Onder hen ook wethouder Eveline Tijmstra en dochter die samen maar liefst bijna vier kilo afval weten op te vissen.    

Vrouwen en kinderen eerst
Ondertussen wordt op de Koemarkt de molen opgebouwd. Ongeveer 1800 geplakte dozen worden door de vrijwilligers, onder wie veel jeugd, op volgorde naar de bouwplek gesjouwd en op aangeven van de ontwerper aan elkaar geplakt met plakband. Heel veel plakband. Burgemeester Don Bijl en echtgenote Rolanda Miltenburg komen een kijkje nemen en terwijl de burgemeester ’s middags andere verplichtingen heeft, helpt echtgenote Rolanda de bouwers een handje. Zeker bij het ‘tillen’ van de molen is die hulp hard nodig, want bij herhaalde verzoeken om sterke mannen laten die het gezegde ‘vrouwen en kinderen eerst’ letterlijk tot leven komen.

Vorm van kunst
In de vroege avonduren wordt de bouw gestaakt vanwege verwachte hevige regen, maar bijna de hele molen staat versiert met vlaggetjes en bijna twintig meter hoog fier op de Koemarkt. De ontwerper ziet dan de bui al hangen, maar is toch tevreden. “Als de molen het niet overleeft vannacht en in elkaar stort, is dat op zich ook een vorm van kunst.”  Even na middernacht wordt zijn verwachting waarheid en zakt de molen langzaam in elkaar tot een troosteloze berg karton en plakband. Zondagmiddag is alles opgeruimd en de Koemarkt weer schoon. Net als de oevers van het Noordhollands Kanaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.