Stratenmakers aan het werk in de Barak

12/03/2023

De gemeente gaat het straatwerk van de Barak vernieuwen. De werkzaamheden worden uitgevoerd van maandag 27 maart tot en met maandag 3 april 2023. De Barak is dan volledig afgesloten voor voertuigen. Voor bewoners en bedrijven worden kunststof loopplaten neergelegd voor toegang tot de woningen en bedrijven. In verband met bereikbaarheid voor hulpdiensten mag er gedurende de werkzaamheden in de Westersteeg niet worden geparkeerd. Maar…waar is de Barak eigenlijk te vinden?

Straten, stegen en pleinen moeten een naam hebben, anders weet je zelf niet waar je woont en in Purmerend is dat prima geregeld. Bijvoorbeeld de Barak. In het verre verleden worden de paarden van uitspanning Het Paradijs (aan de overkant) er gestald. De ijzeren bitten, die men bracken noemt, worden er schoongemaakt en aan de wand gehangen. Waarschijnlijk is daardoor de naam Brack ontstaan en later veranderd in Barak. In die tijd worden straten gewoon vernoemd naar wat er op die plek gebeurde en heeft men geen boodschap aan fantasienamen.

Barak met spuithuis plm. 1930.

Doorbraak
De Barak ligt half verscholen achter twee woningen en het ‘spuithuis’ van de brandweer, later garagebedrijf Kommerkamp, maar wordt stukje bij beetje gesloopt. Er moet een brede doorgang komen van de Westersteeg, in de volksmond Zandpad, naar de Westerstraat om de winkels te bevoorraden. Een in 1965 bedachte doorbraak ter hoogte van Groenhart (later Expert) gaat niet door. Ook de sloop van de winkels van Kaiser en Van Hemsbergen aan de Nieuwstraat, om het inrijden gemakkelijker te maken, wordt afgeblazen. De gemeente koopt wel steeds stukjes grond in de Westersteeg en wie niet wil verkopen, wordt onteigend. In 1987 wordt de steeg opgeknapt en ontstaat een bevoorradingsroute voor auto’s.

Snoepje pikken
Deze route is in het verleden ook geliefd bij de schoolgaande jeugd van school A en B uit de Hazepolder. Soms door de kleine steegjes naar de Westerstraat en even kijken in de scheve automaten van Schoen of er misschien iemand een kwartje heeft laten liggen of door de Barak, waar het altijd ruikt naar versgebakken brood. Als de jeugd geluk heeft, staat de achterdeur van Jamin open en kunnen ze uit de openstaande dozen een snoepje pikken. Soms is het extra spannend en wordt een koe, maar meestal een paard, geslacht bij slager Hekelaar. De houten barak is er niet meer, er wordt nu geparkeerd. 

Voor vragen tijdens de uitvoering van de werkzaamheden is toezichthouder Dirk Korringa bereikbaar via telefoonnummer 0299 452 452.

Personeel Albert Heijn in de Barak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *