Stichting: ‘trap op de rem voor hotel Beusebos’

29/08/2020

Het is al een poosje stil in en rond het Beusebos en via een brief aan het college laat de Stichting Vrienden van het Beusebos weten dat het wat hen betreft ook zo moet blijven. “Wij hopen dat de brief het college zal overtuigen dat het in ieders belang is dat het dossier Beusebos de lade ingaat van een kluis in de diepste kelder in het stadhuis, om vervolgens nooit meer het daglicht te zien.”

Een aantal jaren geleden werd een anterieure overeenkomst gesloten tussen de gemeente en Van der Valk voor de bouw van een hotel in het Beusebos/Kom A7.  Een anterieure overeenkomst heeft tot doel het vastleggen van afspraken tussen een gemeente en een particuliere partij over het ontwikkelen (bebouwen) van een bepaald perceel. De verwachting was dat er binnen de Metropool Regio Amsterdam (MRA) (bestuurlijk samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Flevoland) ruimte zou zijn voor achthonderd hotelbedden.

Nieuwe hotels
Ondanks een bouwstop voor hotels in Amsterdam in 2017 volgde er toch een toename. Volgens de Stichting Vrienden van het Beusebos blijkt uit onderzoek dat er  bijna achtduizend hotelkamers zijn bijgekomen en de groei nog steeds toeneemt met in totaal waarschijnlijk tienduizend kamers. Ook in de regio rond Amsterdam steeg het aantal hotelkamers en zijn er plannen voor nieuwe hotels.

Voor wie
De stichting vraagt zich af voor wie er gebouwd gaat worden. “De bezettingsgraad blijft in de randgemeenten behoorlijk achter, daar wordt nu al gemiddeld 45 tot 50 procent gehaald, de helft van de kamers blijft dus leeg en dat was al voor corona. Alleen Amsterdam en Zaandam scoren zo’n 60 procent. Vanwege de coronacrisis moesten veel zaken sluiten. In het tweede kwartaal is het totaal aantal overnachtingen met 72 procent geslonken, met de grootste daling in Noord-Holland. In Amsterdam een terugslag van 92 procent en in de provincie Noord-Holland 83 procent.”

Op de rem
De Vrienden van het Beusebos zien nog geen einde aan de coronacrisis en verwachten dat ondanks een in de toekomst te komen vaccin het nooit meer zal worden als voor de crisis. “Men wil niet meer massaal bij elkaar zijn, vergaderingen, concerten, congressen etc. zullen allemaal op een andere manier ingevuld gaan worden. Evenals het vele reizen, dat echt heel anders gaat worden. Het enige dat wij zeker weten is dat de toekomst onzeker wordt. De conclusie is dat er een overcapaciteit aan kamers is, plus een behoorlijk teruglopende stroom toerisme. Dit is zo duidelijk als wat en daarom verzoeken wij de rem op dit project te zetten, want we zijn ingehaald door de tijd.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *