Start speurtocht met boeken domino

27/07/2021

Het ziet er een beetje spookachtig uit zaterdag 24 juli in de Bibliotheek Waterland Purmerend. Bij binnenkomst is er een gitarist/zanger en staat er iemand in een wit pak met vreemde hoed en gezichtsbedekking bij een marktstal met vreemde voorwerpen. Gelukkig is het allemaal niet zo geheimzinnig, want het blijkt de opening van de speurtocht ‘Wonen in de natuur’ te zijn. Een initiatief van de gemeente Purmerend en Bibliotheek Waterland Purmerend, waarbij leuke prijzen zijn te winnen.

Voordat de kinderen op pad gaan moet natuurlijk eerst het officiële gedeelte worden afgehandeld. Wethouder Eveline Tijmstra heet iedereen welkom en zegt blij te zijn met de speurtocht door Purmerend om zo aandacht te krijgen voor het leefgebied van insecten. “Bij het bouwen van nieuwe woningen houden we nu al rekening met de natuur, bijvoorbeeld door groene daken, zodat insecten ook een plekje hebben om te wonen. Een ander voorbeeld zijn de bloemen in de bermen en de bijenlinten. Bijzonder leuk is het om deze speurtocht in samenwerking met de bibliotheek te doen, want daar is heel veel over de natuur te vinden.”

Belangrijke bewoners
De persoon in het witte pak is Marianne Eekhof van de Nekkerweg in de Beemster. Zij is imker en vertelt de kinderen (en volwassenen) alles over het houden van bijen en waarom ze belangrijk zijn voor mensen. Bijen blijken bewoners te zijn die we niet kunnen missen, maar voor sommige kinderen blijven het toch een beetje enge beestjes. Om de speurtocht officieel te openen heeft de wethouder bedacht om een boekendomino te maken, waarbij het laatste boek tegen een natuurboek valt. Het wereldrecord boekendomino staat op 10.200 (gemaakt in 2018), maar daar is het nu niet om te doen.

Catering
De kinderen gaan enthousiast aan de slag, maar omdat boeken vanwege hun uitvoering de neiging hebben om onmiddellijk om te vallen is het nog een flinke klus. Bijna gaat het op het laatste stukje mis, maar met een beetje hulp slaagt de operatie alsnog. Ook aan de catering is gedacht. Voor de kinderen (en begeleiders) is er een buffet met drank (jus d’orange) en hapjes (appels en appelkoeken) zodat iedereen goed voorbereid aan de speurtocht kan beginnen en proberen een mooie prijs te winnen. 

Inleveren
Na deze openingsdag kan de speurtocht (ongeveer een uur) tot 21 augustus worden gelopen. De ingevulde formulieren inleveren bij de bibliotheek of Kinderboerderij De Ridder. 

Tip van de redactie: De speurtocht is ook een mooie gelegenheid om een foto te maken en in te sturen voor de Zomerprijsvraag van weidevenner.nl.        www.weidevenner.nl/zomerspeurtocht.

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *