Sinterklaas is onderweg

09/11/2017

Twee jaar gelden reisden de speciale wijkkrantreporters Denise en Iris naar Spanje voor een exclusief gesprek met Sinterklaas. Sindsdien houden ze contact via Skype en WhatsApp en tijdens het laatste gesprek vertelde Sinterklaas dat hij al weer druk bezig was met de intocht in Purmerend: “Maanden leef je er naar toe. En met mij ook alle zwarte pieten. Ieder jaar weer is het een groot feest.” De vele intochten in Nederlandse steden en dorpen eisen een goede conditie en vooral een opgewekt humeur en dat laatste is voor de sint geen enkel punt als het om de intocht in Purmerend gaat. Hij vindt het misschien wel de allerleukste en best verzorgde intocht in Nederland en daarom zorgt hij er altijd voor dat juist in Purmerend tientallen zwarte pieten mee doen.

Sinterklaas: “Dat feestje mag je immers eigenlijk niemand onthouden, al zult u begrijpen dat de meeste zwarte pieten geen tijd hebben voor een feestje. Zij moeten in het grote Sinterklaashuis alle verlanglijstjes doornemen en de cadeautjes bij elkaar zoeken; een geweldig karwei.”

Begroeten
Als de stoomboot langzaam de kom in het Noordhollands kanaal opvaart, krijgt Sinterklaas ook iedere keer weer kippenvel. Een boot vol muziekpieten en al die vrolijke kinderen met zwaaivlaggetjes, versierd met zwartepietenmutsen en namaak mijters. Meneer Wout met de hulppieten en burgemeester Bijl in zijn mooie zwarte jas met glimmende burgemeestersketting tussen al die kinderen. Sinterklaas zou het liefste ieder kind persoonlijk begroeten, maar dat is domweg onmogelijk. Dan zou de intocht misschien wel drie dagen duren.

Gelukkig is hij na de ontvangst op de Koemarkt nog in de gelegenheid om honderden kinderen persoonlijk te begroeten. Zo nu en dan is er zelfs even tijd voor een goed gesprek. Sint: “Wat ik dan bespreek met de kinderen? Nee, dat gaat u niets aan. Dat is het geheim van de bisschop. Purmerend was, is en zal altijd een bijzondere stad zijn waar het een groot genoegen is om ontvangen te worden. Natuurlijk wens ik iedereen een heel mooi sinterklaasfeest toe. Een hartelijke groet, Sinterklaas.”

Intocht
Sinterklaas vaart op zondag 19 november rond 13.00 uur Purmerend binnen. De route die Sinterklaas volgt, is voor alle verkeer afgesloten, inclusief de Sluisbrug. Kinderen mogen van de Sint via redactieweidevenner@gmail.com hun verlanglijstje insturen. De redactie stuurt dit dan door via WhatsApp naar de bisschop.
Op Marktstad.info staat alle informatie over de intocht.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *