Sinterklaas in miniview: ‘geen pindakaaspieten’

13/10/2019

Klik op de foto om de miniview te bekijken

Al een paar jaar nemen reporters van de wijkkrant en weidevenner.nl een last-minute vlucht naar Spanje voor een exclusief gesprek met Sinterklaas. Er is vooraf altijd contact met Madrid via Skype en WhatsApp, en dit jaar zei de Sint ‘kom maar langs voor een miniview, dan kan ik één en ander vertellen en reageren op het gesprek met burgemeester Bijl. U weet wel, dat gedoe met de pieten’. De redactie wees zichzelf aan als vrijwilliger en met dank aan de Vereniging Historisch Purmerend (VHP), camera en microfoon in de rugtassen, ging het richting Schiphol.

De ontvangst was allerhartelijkst, maar bij een rondleiding door de wegwijspiet waren er geen dozen, zakken, of kisten met het opschrift Purmerend te bekennen. Ietwat geschrokken en zenuwachtig namen de redactieleden plaats op prachtige stoelen in de werkkamer van Sinterklaas en daar vertelde de Sint dat het allemaal prima in orde komt wanneer de stoomboot Purmerend zal binnenvaren. Ook bleken de Sint en pieten op de hoogte te zijn van de nieuwe wijk Kop West.

Pindakaaspieten
Bij de vraag over de kleur van de pieten ging Sinterklaas er even goed voor zitten. Ook in Spanje worden de miniviews van weidevenner.nl bekeken en de Sint was blij verrast door het optreden van burgemeester Don Bijl. “Een zeer wijs man, doe hem de hartelijke groeten.” Sinterklaas liet er geen misverstand over bestaan hoe er in Madrid over gekleurde pieten wordt gedacht. Vooral de pindakaaspiet in combinatie met de stadsverwarming kreeg er behoorlijk van langs.

Piet Hein
De redactie had ook een aantal vragen van kinderen meegekregen, waaronder ‘bent u als Spaanse bisschop wel eens zeeziek op de stoomboot?” Gezien de zeemanskunst van onder andere de Nederlandse zeeheld Piet Hein, die in 1628 de Spaanse zilvervloot veroverde, een prima vraag. Op andere vragen van kinderen, zoals ‘zit u ook op Facebook’ gaf de sint uitgebreid antwoord. Bij binnenkomst sloeg Sinterklaas het grote boek snel dicht en de vraag bij vertrek, ‘staan wij ook in het boek’, bleek een nogal domme vraag te zijn.

Geweldig karwei
Het afscheid was allerhartelijkst en afgesproken werd elkaar bij de feestelijke intocht weer te ontmoeten. Sinterklaas: “Dat feestje mag je immers niemand onthouden, al zult u begrijpen dat de meeste pieten geen tijd hebben voor een feestje. Zij moeten de verlanglijstjes doornemen en de cadeautjes bij elkaar zoeken voor de kinderen in Purmerend, en dat is een geweldig karwei.”
Meer informatie over de intocht is binnenkort te zien op weidevenner.nl en in de wijkkrant.
Klik HIER om de miniview te bekijken.

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *