Schooltuinen volgend voorjaar op wieltjes

08/10/2021

Wethouder Paul Van Meekeren laat in een memo weten een nieuwe manier van schooltuinen te willen aanbieden. De wens is om vanaf volgend voorjaar een Natuur, Milieu en Educatie (NME)-lespakket aan de basisscholen in Purmerend en Beemster te kunnen aanbieden. Om een start te maken met een het lesprogramma is een initiatief gestart door Bram Engberts uit Beemster (bekend van Brams Natuur en The Green Make Over op SBS6, maar ook als boswachter van het Arboretum Beemster).

‘Niet alleen kunnen we dit toevoegen aan de gedachte van een doorgaande leerlijn, maar ook aan de aanpak die we hebben voor gezonde voeding. Daarnaast is de samenwerking met Wortels en Co. en Werkom een prachtig voorbeeld van samenwerking. Zo worden de mobiele schooltuinen bij Wortels en Co. gemaakt van gerecycled hout en aangeleverd door onder andere ondernemers uit de regio. De productie is onderdeel van een leerwerk-traject waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een mooi vak leren in een sector waar veel kansen liggen. Ook in de toekomst kunnen kandidaten worden ingezet bij het onderhoud en/of ondersteuning van het educatieprogramma op scholen.’

Zien hoe het groeit
De mobiele schooltuinen worden aan alle basisscholen in Purmerend en Beemster aangeboden en er is ook aandacht voor gezonde voeding. JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) is al jarenlang betrokken bij de schooltuinen, omdat dit een goede manier is om kinderen met gezonde voeding in aanraking te laten komen. Niet alleen proeven, maar zelf verbouwen en zien hoe het groeit.

Voldoende budget
De kosten van het moestuin-lespakket zijn voor het eerste jaar ca € 5.000,- per deelnemende school en het 2e en volgende jaren ca € 2.300,-. Dekking hiervoor wordt gevonden binnen de middelen van onderwijsachterstandenbeleid (OAB). Er is voldoende budget, ook als alle scholen eraan meedoen. Er wordt gekozen om het gehele bedrag door de gemeente te laten financieren.  

Beperkte middelen
‘Scholen hebben – los van het nationaal programma onderwijs (wat maar kortdurend is en niet bestemd voor dit doel) – beperkte middelen om mee te doen aan diverse projecten. Wij willen dat ze cultuureducatie bieden, bibliotheekdeelname, gym, schoolreisjes, etc. Dat kan betekenen dat sommige scholen vanwege budget andere keuzes maken. De budgetruimte van scholen wordt mede bepaald door de vrijwillige ouderbijdrage en niet alle scholen krijgen dit volledig binnen.’

Bron: gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *