RaadPraat

29/09/2018

Het was druk op de publieke tribune tijdens de raadsvergadering op 27 september jl. In het kader Gast in de Raad kwamen zestien bewoners een kijkje nemen in de keuken van de plaatselijke politiek en was een aantal Beemsterlingen present om getuige te zijn van het intententiebesluit om per 1 januari 2022 Purmerend te laten fuseren met de gemeente Beemster. Daarnaast werd gesproken over hoe de nieuwe woningen aan de Burg. D. Kooimanweg en Wagenweg er gaan uitzien. Hoe hoog de gebouwen worden, wordt later besproken.

Vrijwilligers bij de museumwinkel annex VVV vestiging aan de Peperstraat kunnen weer rustig ademhalen, want de raad heeft ingestemd met de plannen, en er geld voor beschikbaar gesteld. Voor automobilisten die moeite hebben met het vinden van een parkeerplek komt er een dynamisch parkeerverwijssysteem, oftewel borden die aangeven waar nog ruimte is. Voor mensen met hoge nood gloort er licht aan de horizon, met name op de Koemarkt. Naar aanleiding van een motie heeft de wethouder toegezegd in gesprek te gaan met ondernemers over een openbaar toilet. Een volledige besluitenlijst is te vinden op raad.purmerend.nl of Purmerend.raadsinformatie.nl.

Nestor
Bijna aan het einde van de vergadering stapte wethouder Harry Rotgans met een grote koffer de arena in om het nestorschap van de raad over te dragen. Tot de vorige raadsperiode was het gebruikelijk dat het langstzittende raadslid, de nestor, de vergaderingen van de raad leidde als de burgemeester verhinderd was. Tot 2006 was dat Wim Ouburg van de VVD. Daarna werd het Roald Helm van de Stadspartij, maar bij zijn benoeming als wethouder raakte hij deze titel weer kwijt. Bij elke overdracht wordt de koffer overhandigt door de oude aan de nieuwe nestor en de bedoeling is dat er elke keer iets aan de inhoud wordt toegevoegd. Wat het is, wordt geheim gehouden, maar nestor Thijs Kalverboer lichtte vorige keer (per ongeluk?) een tipje van de sluier op toen hij de koffer doorgaf aan Harry Rotgans. Omdat Rotgans wethouder is geworden, moest er een nieuwe nestor komen, en dat is nu Arie Wim Boer.

Peter Willig

Raadslid Peter Willig, fractievoorzitter van de Ouderenpartij AOV Purmerend, werd door burgemeester Don Bijl toegesproken en in de bloemetjes gezet vanwege zijn afscheid als raadslid, en Cees van Urk werd beëdigd als vervangend raadslid voor Jannette Mennema.

Gast in de raad
Bewoners van Purmerend kunnen als ‘Gast in de Raad’ een raadsvergadering meemaken. Vooraf aan de vergadering wordt kennis gemaakt met enkele raadsleden en uitleg gegeven over het raadswerk. Na afloop is er gelegenheid om na te praten met de raadsleden. Aanmelden kan met het formulier op https://raad.purmerend.nl/gast-de-raad-7 of bellen naar de griffie, 0299-452 713.

Cees van Urk

Koffer voor Nestor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *