Raad en zo

02/02/2019

Veel mensen met interesse in de Purmerendse politiek volgen de vergaderingen in het gemeentehuis via RTV Purmerend, maar het is ook mogelijk om vanaf de publieke tribune een vergadering bij te wonen. Een andere manier om erachter te komen hoe politiek werkt, is aanmelden als ‘Gast van de Raad’, waarbij raadsleden vooraf uitleg geven over het raadswerk en op welke manier besluiten worden genomen. Bij de raadsvergadering van 30 januari nam de Weidevenner een kijkje in de raadszaal.

Na een welkomstwoord in het restaurant en uitleg over het politieke gebeuren begaf iedereen zich (deze keer ontbrak de rode loper) naar de raadzaal. Na een groepsfoto met de burgemeester werden de tribuneplaatsen ingenomen en opende de burgemeester de vergadering. Als eerste spreker deelde Chris Boer (Leefbaar Purmerend) een pluim uit aan politie, brandweer en handhavers voor hun optreden tegen vuurwerkoverlast. Raadslid Van Dongen (PVV) meldde eerder gedane kwetsende uitlatingen te betreuren. Daarna liep de burgemeester de agenda door, en terwijl iedereen op de tribune zich nog maar net goed geïnstalleerd had, werd om een schorsing gevraagd. Naast de hamerpunten en moties stond er slechts één bespreekpunt op de agenda en de vraag kwam op tafel; moeten we dat nu behandelen, doorschuiven of slechts gedeelten bespreken?

Duurzaamheidslening
Uiteindelijk werd met algemene stemmen de verordening Duurzaamheidsleningen Purmerend 2019 vastgesteld. Vooral particuliere huiseigenaren kunnen tegen aantrekkelijke voorwaarden en lage rente een lening van maximaal € 25.000 afsluiten voor het energiezuinig maken van de woning. Een aangenomen amendement (aanpassing) van de Stadspartij bepaalde dat de lening uitsluitend beschikbaar komt voor een eigenaar die zelf bewoner is. Dit werd niet gesteund door CDA, VVD en PvdA. Uitgezonderd de VVD steunden alle fracties de motie van GroenLinks en SP om te onderzoeken wat er mogelijk is voor mensen die, vanwege een te laag inkomen, geen lening kunnen krijgen.

Moties
Met 19 stemmen voor en 17 stemmen tegen werd een motie van de SP, PvdA, Ouderenpartij AOV Purmerend en GroenLinks over de verhuurderheffing aangenomen. Deze belastingmaatregel heeft er volgens de meerderheid van de raad mede voor gezorgd dat huren stijgen, onderhoud versoberd is, sociale huurwoningen verkocht worden en er veel te weinig sociale huurwoningen worden gebouwd. Het schrappen van de heffing kan ervoor zorgen dat woningcorporaties weer meer kunnen investeren in bestaande en nieuwe woningbouw. De raad heeft het college gevraagd om het kabinet en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) duidelijk te maken dat de verhuurderheffing vanaf 2020 in zijn geheel geschrapt moet worden. Stadspartij, CDA, Leefbaar Purmerend en VVD stemden tegen.

Alle besluiten
De raadsvergadering van 31 januari 2019 is te bekijken op raad.purmerend.nl of https://purmerend.raadsinformatie.nl. De besluitenlijst staat binnenkort op raad.purmerend.nl, bij de agenda van 28 februari 2019.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

1 comment

  1. Marianne schreef:

    Ben er bij geweest en ik was erg onder de indruk. De organisatie was bijzonder prettig en gastvrij. We werden als echte gadten behandeld. Tegelijkertijd was de informatie over het hoe en wat van de vergaderroutes duidelijk en werd onderstreept met papiren informatie. Het schema van de plaatsen van het hele college, burgemeester, wethouders, ploitike oartijen verdeeld in ‘regeerders’ en opositie. Ik heb er van genoten. Mogelijk dat ik me nog eens laat voorlichten bij een fractie of commissie vergadering. Ik woon in een professioneel geleide stad. Of ik het overal mee eens ben,wat er gezegd wordt, is weer iets anders…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *