Purmerends Museum op de schop

19/05/2021

Maandag 17 mei presenteerden Moncef Beekhof, directeur, Saskia van den Berg, conservator en Rina van Rooij, voorzitter Bestuur van het Purmerends Museum, in de raadzaal van het oude stadhuis de ambitieuze plannen voor aanpassing van de bovenverdieping van het museum. Helaas is het museum vanwege de corona al een tijdje gesloten, maar dat wil niet zeggen dat er niets gebeurt. Dankzij verschillende schenkingen en fondsen is het mogelijk de nieuwe plannen nu te verwezenlijken.

Directeur Moncef Beekhof:” We willen een museum zijn dat ook jongeren gaat aanspreken. Daarom wordt de derde verdieping volledig veranderd dankzij het eigentijdse ontwerp van Kloosterboer Decor. Ik vind het jammer dat we nu al moeten beginnen om aan het eind van het jaar klaar zijn. Maar als de opening in december plaatsvindt zullen de bezoekers wel meer kunnen bekijken en beleven, want we gebruiken dan de hele bovenetage, inclusief het deel dat was afgesloten voor opslag.”

Ook Beemster
Het is een hele uitdaging voor het bestuur om keuzes te maken uit de ruim 11.000 objecten die ruim 600 jaar geschiedenis van Purmerend vertellen. Daarnaast zal ook de Beemster deel gaan uitmaken van de nieuwe tentoonstelling omdat zij in 2022 onderdeel wordt van Purmerend. Conservator Saskia van de Berg: “Net als Purmerend heeft ook Beemster een rijke geschiedenis en ook dat willen we laten zien. We werden bij onze keuzes op de vingers gekeken door Purmerenders die echt alles weten over de historie van de stad.”

Fake news
Zo blijkt bijvoorbeeld  een bekend Purmerends verhaal bij een embryo van een walvis waarschijnlijk ’fake news’ te zijn. Er wordt nu op een andere manier naar gekeken en bezoekers kunnen drie keer zoveel zien op een interactieve en aansprekende manier. Ook wordt er teruggekeken naar de oorlog, het verzet, de bezetter, de joodse inwoners en de bevrijding.” Moncef: “Wij zouden graag willen dat elke Purmerender minimaal één keer in het museum is geweest. Dit hopen wij te bereiken door de vernieuwing, waardoor er voor iedereen iets te beleven valt. Het zal heerlijk zijn om weer ‘leven’ in het museum te hebben. We kijken er naar uit om jong en oud weer te kunnen begroeten.”

Geschiedenis
Op 9 juni gaan de deuren van het museum weer open en zijn bezoekers, uiteraard met coronamaatregelen, weer van harte welkom. Bezoekers moeten echter nog even wachten voordat zij de nieuwe tentoonstelling kunnen bezoeken en beleven.

De redactie mocht als een van de laatste nog even een blik werpen op de derde etage die nu verbouwd gaat worden tot iets moois. Hiermee gaat het museum met zijn tijd mee en schrijft het een eigen stukje geschiedenis.

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *