Oude marktklok terug bij de markt?

15/07/2018

Het ruim honderd jaar oude marktgebouwtje is op spectaculaire wijze verplaatst en veel Purmerenders zijn blij dat het op deze manier kan worden behouden. Ook de luidspreker, waarmee de marktmeester ‘s morgens in alle vroegte de veemarkt opende en veel omwonenden wakker schudde, hangt nog aan het gebouwtje. Als ‘kers op de taart’ en om deze geslaagde en gewaardeerde operatie helemaal af te maken heeft de redactie van weidevenner.nl het gemeentebestuur verzocht de oude Schapenmarktklok een plek te geven aan het marktgebouwtje.

In 2011 ontdekte de toenmalige redactie van Wijkkrant Centrum dat de bekende marktklok aan de gevel van Villa Clementine tijdens de restauratie van de Doelestallen was verdwenen. Uit navraag bleek dat de klok was verwijderd vanwege verkoop van het pand. Na gedegen speurwerk wist de redactie de klok op te sporen in het gemeentehuis en nam de Wijkkerngroep Centrum het initiatief om hem weer terug te plaatsen op de originele plek. Vanwege de voorgenomen verkoop van Villa Clementine werd voorlopig geen actie ondernomen en na de verkoop wilde de nieuwe eigenaar de klok niet meer aan het gerestaureerde pand. De wijkkerngroep deed toen het voorstel om hem bij het marktkantoor te plaatsen. Een ideale voorziening was er al in de vorm van de paal met camera (stroom), waar de klok simpel op kon worden aangesloten. Eventuele kosten voor onderhoud en degelijke (twee maal per jaar voor- en achteruit zetten) zouden kunnen worden bekostigt uit het wijkbudget. Het is er, mede in verband met het opheffen van de wijkkerngroep, niet van gekomen.

Weinig begrip
De klok is in 1956 aan de gevel van de villa geplaatst en deed dienst voor handelaren op de wekelijkse schapenmarkt die tot het laatste moment probeerden hun schaapjes op het droge te krijgen. Begin en einde van de markt waren aan tijden gebonden. Daarnaast konden de sjouwers en schoonspuiters zien wanneer hun schafttijd inging. Een voormalige schoonspuiter: “Horloges hadden we niet en het was zwaar werk, maar de klok was onverbiddelijk, het werk moest op tijd klaar.” Maarten, toentertijd leerling aan de in de villa gevestigde Landbouwschool, weet het nog als de dag van gisteren: ” Vanuit de Purmer op de fiets naar school en dan kon je in de verte op de klok zien of je een tandje harder moest trappen om nog op tijd te komen.” Maarten is vrijwel elke dinsdag nog op de Koemarkt te vinden en met een paar oud- veehouders en handelaren bespreken ze onder andere de veranderingen van de Koemarkt. Voor het weghalen van de klok was weinig begrip.

Originele luidspreker
Een andere groep die veel op de klok keek was de jeugd van de scholen A en B, later Willem Eggertschool. Voor het speelkwartier waren de leerlingen aangewezen op de Schapenmarkt en Koemarkt, en degenen die al konden klokkijken, wisten precies hoelang er nog kon worden gespeeld. Zelfs de meester of juf die het speelkwartier leidde, stemde het fluitje af op de klok. Nu het marktkantoor is verplaatst en een prominente plek op de Koemarkt heeft gekregen, lijkt het de redactie van weidevenner.nl een ideaal moment om dit memorabele erfstuk van de veemarkt een plek te geven bij de originele luidspreker aan het marktkantoor.

De redactie wacht op de reactie van de gemeente en hoopt op een positief besluit. Uiteraard houden we u op de hoogte.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *