Onderduikherinneringen van Meijer van der Sluis

28/04/2020

In zijn onderduikherinneringen tijdens de Tweede Wereldoorlog vertelt Meijer van der Sluis het verhaal hoe hij en zijn broer Simon in Noord-Holland boven het IJ (Purmerend, Etersheim en Warder) aan de Shoah of Holocaust zijn ontkomen. Hun zoektocht naar een veilig onderduikadres begon in 1942, het jaar waarin hun ouders en hun jongere zusje door de nazi’s werden opgepakt en in Auschwitz werden vermoord. In samenwerking met het Waterlands Archief, het Purmerends Museum en het 4 en 5 mei comité Purmerend zijn de onderduikherinneringen van Meijer van der Sluis in boekvorm (80 blz.) door Jaap Haag uitgebracht.

Naast langere periodes bij de gebroeders Logger, de familie Moerbeek en het echtpaar Van Braam in Purmerend hebben Meijer en zijn broer kortere tijd bij nog veel andere mensen doorgebracht, onder andere bij het domineesechtpaar Schipper-Kuiper in Etersheim. Maar het gevaar van ontdekking dwong hen vaak weer naar een ander adres te gaan. Het is een aangrijpend en beklemmend, maar door de zorg en gastvrijheid van vele onderduikgevers, ook een indrukwekkend verhaal.

Eerste exemplaar
Na het droevige nieuws over het overlijden van Meijer van der Sluis is het eerste exemplaar van het boek ‘Van het ene onderduikadres naar…’ op vrijdagmiddag 31 januari door burgemeester Don Bijl overhandigd aan de dochter en kleinzoon van Meijer en Ted van der Sluis.

Afgelast
Het is een verhaal dat Meijer van der Sluis vaak op scholen verteld heeft, om jonge generaties ervan te doordringen wat mensen elkaar kunnen aan doen. Vanwege de coronacrisis zijn de activiteiten op scholen rond het boek afgelast, maar het Leesteken heeft een speciale actie: Gratis toegang tot het Purmerends Museum (als het museum weer open is) bij het tonen van de kassabon van het boek (€ 12,50)

De NPO heeft een indrukwekkende documentaire gemaakt over Meijer van der Sluis en zijn vrouw Tedje, die inmiddels ook overleden is.
Zie: https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2018/mei/tedje-en-meijer-de-belofte-van-liefde.html 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *