Nieuwe huisvestingsverordening voor Purmerend

30/10/2021

Vanaf 28 oktober 2021 geldt in Purmerend een nieuwe huisvestingsverordening waarin staat dat de gemeente bepaalt dat bij onder andere verandering van woonfunctie een vergunning moet worden aangevraagd. Als van één huis twee of meer woningen worden gemaakt (het zogenoemde splitsen) of als de eigenaar er niet zelf woont, maar wel kamers verhuurt, kan dat voortaan niet meer zonder vergunning. Het aanscherpen van de voorwaarden voor de vergunningen is één van de maatregelen die de gemeente neemt om ongewenste ontwikkelingen op de woningmarkt tegen te gaan.

Leefbaarheid
De vraag naar woningen in Purmerend is groot: zowel koopwoningen als huurwoningen. Steeds vaker worden woningen gekocht om deze vervolgens te verbouwen tot meerdere kleinere woningen of woonruimtes. Zoiets kan problemen veroorzaken op de woningmarkt en maakt inbreuk op de leefbaarheid in de buurt. De gemeente reguleert dat nu door middel van vergunningen.

Persoonsgebonden
Er komen ook nieuwe eisen voor geluidsisolatie en er wordt strenger gekeken naar leefbaarheid. Daarnaast wordt het minimum aantal vierkante meters voor de kleinste woning buiten de binnenstad verhoogd naar vijftig vierkante meter. In de binnenstad blijft het veertig vierkante meter. Verder wordt de vergunning persoonsgebonden, waardoor bij verkoop de nieuwe eigenaar opnieuw een vergunning moet aanvragen.

 

 

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

2 comments

  1. Dinie. schreef:

    De huisjes melkers die de flats op kopen en die ze verhuren voor €1250.per maand , de huurders worden niet altijd gescreend .
    Met alle gevolgen van dien.
    Gemeente Purmerend ook daar eens naar kijken .

  2. Frans van Eunen schreef:

    geldt deze vergunning ook voor reeds verhuurde eengezinswoningen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *