Mini-Symposium in 400-Jarige Keyserkerk

23/09/2023

https://www.beemsterkerk.nl/de-keyser/mini-symposium-400-jaar-keyserkerk/Op zaterdag 14 oktober organiseert het Historisch Genootschap Beemster in samenwerking met de Keyserkerk een mini-symposium ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de Keyserkerk. Arjan Nobel, docent Nederlandse Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam gaat vooral in op de kerkfunctie van onze kerk. Was de 17e eeuwse kerk in Beemster meer vrijzinnig of prinselijk-rechtzinnig? Hoe verhielden Protestanten en Katholieken. Aansluitend vertelt Koen Ottenheym (prof. Architectuurgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht) over de plaats van de Keyserkerk in de nieuwe vormen van de kerkbouw. ‘Een nieuwe kerk voor een nieuw geloof in een nieuwe polder’. Herman Wesselink (architectuurhistoricus en specialist kerkbouw) sluit de middag af met een verhaal over de bouw van de kerk zelf, de restauraties en aanpassingen die er in de loop van de tijd zijn gedaan.

Wij weten een heleboel van de kerk, zeker ook uit de begindagen. Maar nog veel meer weten wij ook niet. Hoe werden die honderdduizenden stenen precies vervoerd? Waar kwamen ze vandaan? Wie bouwde er eigenlijk? Hoe zit het precies met de delfts blauwe tegeltje van de Stovenkamer. Welke zijn origineel? Sommigen zijn er later bijgekomen uit de boerderij Pijlenburg, maar hoe zit het met de overige tegeltjes? Waar komt de vogel onder het orgel vandaan, en wat is nu precies het verhaal van de verdwenen gebrandschilderde ramen? Maar ook, hoe was dat toen, kerk in een nieuwe polder, in de eerste helft van de 17-de eeuw? Was het streng hier, of juist niet zo?

Hendrick de Keyser
Tobias de Coene was de tweede dijkgraaf van de polder. Hij was ook eerste advocaat (‘secretaris-generaal’) van het VOC. Een man van formaat, maar ook geliefd. Hij overleed voordat de kerk er stond, maar wilde wel in die kerk begraven worden. Dat is gelukt. Wat weten wij nog meer? En dan Hendrick de Keyser. In zijn tijd een groot beeldhouwer en bouwmeester. Hij was voorloper van de groten als Rembrandt en Vermeer die de 17e eeuw verder zouden kleuren. Wat weten wij van De Keyser en waarin kun je zijn hand ontdekken in het enige bouwwerk wat hij buiten de grote steden bouwde?

De Keyser ontwierp ook het oudst bekende bronzen standbeeld van Nederland. In mei 1940 kwam het ongeschonden uit het bombardement op Rotterdam en werd het van zijn sokkel gehaald en onopvallend naar het Museum Boijmans Van Beuningen gebracht. Daar werd het op de binnenplaats onder betonplaten en zandzakken verborgen. In juli 1945 kreeg het beeld een plaats op de Coolsingel, maar het moest in september 1963 wijken voor de metro. Uiteindelijk heeft het beeld in 1964 een plaats gekregen op het Grotekerkplein voor de Grote of Sint-Laurenskerk.

Zoveel mooie verhalen rond een 400 jaar oude kerk. In dit symposium worden ze vertelt.

Datum                 : zaterdag 14 oktober 2023
Tijd                       : 13.30 uur (inloop vanaf 13.00 uur) tot ongeveer 16.30 uur
Locatie                : Keyserkerk, Middenweg 148, Middenbeemster
Aanmelden         : Bij voorkeur via mail: keysersymposium@gmail.com.
                               telefonisch: 0299-673500 (Arie Reijm) of 06-12 51 79 15 (Els Steen)
Kosten                 : € 10,00 per persoon (incl. consumpties)

Uw betaling, onder vermelding van uw naam en adres, ontvangen we graag op bankrekeningnummer NL15 ABNA 0843 5901 81 t.n.v. Historisch Genootschap Beemster.
Na ontvangst van uw betaling is uw deelname definitief.

Bron: Binnendijks.nu en Beemsterkerk.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *