Minder prullenbakken in de wijk

10/03/2015

minder prullenbakken

In 2015 worden er in Purmerend nog zo’n 200 prullenbakken weggehaald. Dit heeft te maken met een bezuinigingsopdracht. Vanaf oktober 2014 is het aantal prullenbakken in heel Purmerend al teruggebracht van 1011 naar 780. Prullenbakken bij winkelcentra, in de binnenstad, instaphaltes voor de bus, parken en speelplaatsen worden zoveel mogelijk behouden. De prullenbakken verdwijnen met name bij vissteigers, de minder belangrijke bushaltes en in schoolomgevingen. Het weghalen van prullenbakken moet leiden tot een eerder door de gemeenteraad vastgestelde structurele bezuiniging van 150.000 euro per jaar. Dit kan door te besparen op kosten voor vervanging, onderhoud, reparatie en legen.

Bij het onderhoud van een prullenbak valt te denken aan vervanging, reparatie, het op slot doen, graffitivrij maken en de verwerkingskosten van de inhoud. Deze kosten, plus die voor het legen van een prullenbak, zijn hoog en het terugbrengen van het aantal prullenbakken levert daarom een flinke besparing op. Ook de inperking van het aantal ophaalroutes door vermindering van het aantal prullenbakken levert een bezuiniging op.

Adopteer een prullenbak

Het schoonhouden van de stad is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeente en inwoners. Op www.purmerend.nl/prullenbak staat aangegeven welke bakken weggehaald worden. Een prullenbak kan behouden blijven door deze te adopteren. De adoptant zorgt dan voor het legen, onderhouden en periodiek afsluiten van de prullenbak. De gemeente zorgt onder andere voor een sleutel, afsluitklep (voor het afsluiten van de bak) en een grijpertje. Scholen zijn door de gemeente aangeschreven om de prullenbakken in de buurt van de scholen te adopteren. Meer informatie over deze mogelijkheid staat op www.purmerend.nl/prullenbak-adopteren.

Gemeente Purmerend is niet de enige gemeente die prullenbakken uit de openbare ruimte verwijdert. Momenteel wordt dat overal in Nederland gedaan.

Hieronder het schema van Weidevenne, de rode punten verdwijnen de blauwe zijn bakken die blijven.

prullenbak weg

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *