Mijlpaal voor Hendrik Koppe door Uchi Mata

15/10/2019

Klik op de foto om een wedstrijd te bekijken

Donderdag 10 oktober lukte het judoka Hendrik Koppe uit Weidevenne om voor de tiende keer wereldkampioen bij de veteranen in de +100 te worden. Daarmee is hij de eerste judoveteraan die deze mijlpaal behaald. Voor deze bijzondere prestatie kreeg hij tijdens de prijsuitreiking een speciale onderscheiding van de Internationale Judo Federatie. Tevens is het zijn negentiende titel behaald op een EK of WK en de zevende keer op rij dat hij de dubbel WK/EK behaalt in één jaar.

Koppe begon het toernooi sterk, binnen tien seconden won hij van de Fransman Page met zijn specialiteit, een Uchi Mata (tiende heupworp). Hetzelfde herhaalde de Purmerendse judoreus in de kwartfinale tegen de Engelsman Gould, die in vijftien seconden vol op zijn rug ging. In de halve finale tegen de Braziliaan Marin had Koppe iets meer tijd nodig. Deze had goed gekeken naar de eerste twee partijen, maar was niet opgewassen tegen zijn kracht en conditie en het doel dat hij had gesteld voor deze dag, namelijk winnen. Na bijna een minuut, gooide Koppe hem met een enorme armworp vol op de rug.

Tegenscore
In de finale moest Koppe het opnemen tegen de sterke Fransman Biguereau. Hendrik had in vier eerdere ontmoetingen al van hem gewonnen, maar hoewel sterk aan de wedstrijd begonnen, kreeg hij na dertig seconden toch een tegenscore. Met nog tweeënhalve minuut te gaan, moest hij dus aan de bak. ‘Tijdens de wedstrijd had ik totaal niet het gevoel dat ik zou gaan verliezen’, vertelde hij na de wedstrijd.

Missie volbracht
Met nog anderhalve minuut te gaan ging de Fransman met een flitsende uchi mata naar de grond. Missie volbracht voor de Purmerender, die zeer tevreden was over zijn judo op deze voor hem zo bijzondere wedstrijddag. “Ik had mezelf veel druk opgelegd, maar de voorbereiding was weer super, ik hoefde het vandaag alleen maar even te doen.” De komende periode gaat Hendrik zich concentreren op de opleiding judoleraar die hij net is gestart, ‘want ik vind het superleuk om mijn judokennis en wedstrijdmentaliteit over te dragen aan anderen’.

Kijk HIER om een wedstrijd te bekijken. Video van de wedstrijd is eigendom van Hendrik Koppe.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *