Melkwegbrug viert tiende verjaardag

13/10/2022

Op 13 oktober 2012 werd een historische route hersteld en waren Weidevenne en Centrum met elkaar verbonden door de Melkwegbrug. Reizigers van Amsterdam naar Purmerend en omgekeerd konden tot ongeveer tweehonderd jaar geleden met de trekschuit, maar de meeste reizigers gingen via de Melkweg. Veelal kregen ze natte voeten bij het oversteken van de trekvaart, maar inmiddels kan men al tien jaar gebruik maken van de Melkwegbrug om veilig het Noordhollands Kanaal over te wandelen, fietsen of brommen.

Zonder brug werd het voor bewoners van Weidevenne wel heel lastig om snel en gemakkelijk naar en van de binnenstad te komen. Iedereen was het er over eens: er moest een brug komen. NEXT Architects ontwierp een constructie bestaande uit twee bruggen die vloeiend in elkaar overlopen en zo één geheel vormen. De brug werd in delen gebouwd door Volker Staal Funderingen (VSF) in Rotterdam, waar redactieleden van de toenmalige wijkkrant tijdens de bouw op bezoek gingen en zo bewoners op de hoogte hielden van de vorderingen.

Beeldbepalend project
Op 26 mei 2011 doopte toenmalig wethouder Hans Krieger de eerste paal (en omstanders) door middel van een ferme gooi met een fles champagne. Een jaar later, op 12 oktober, terwijl de regen op het tentdak kletterde, sprak burgemeester Don Bijl in zijn functie als voorzitter van de Stadsregio Amsterdam: “Het is niet alleen een beeldbepalend project, maar ook een Stadsbepalend kunstwerk van Purmerend. Zonder de subsidie was de brug er niet gekomen.”

Symbool
De volgende dag, zaterdag 13 oktober, volgde de officiële opening met veel water onder en boven de brug, maar dat weerhield wethouder Hans Krieger er niet van om hoog boven op de boog in weer en wind een toespraak te houden. Na een gedicht door Thea de Hilster werden honderden gekleurde ballonnen losgelaten en dansten  leerlingen van ER Studio de hoge boog op als symbool voor de verbinding van de twee wijken die door de brug gerealiseerd is. Gewapend met paraplu beklommen daarna honderden mensen de boog om te ervaren hoe hoog de boog nu eigenlijk wel is en hoe het uitzicht is.

Geen bitterballen

Inmiddels viert de brug het tienjarig jubileum. Soms is het even tanden bijten als er storing is, maar hoe je het ook wendt of keert: het is een super snelle verbinding met de binnenstad zonder natte voeten te krijgen. Helaas is het deze feestdag, net als bij de opening, slecht weer en zijn er geen toespraken, taart, drank en bitterballen. Hopelijk krijgt iedereen die deze dagen de brug overgaat toch een beetje een feestelijk gevoel. Er is maar één zo’n brug en die staat toevallig wel mooi in Purmerend. Al tien jaar.

 

 

Redactie op bezoek bij bouw in Rotterdam

regenachtige opening

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brugdelen worden aan elkaar gezet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *