Meepraten over woonruimteverdeling

09/04/2019

De gemiddelde inschrijfduur voor een eerste sociale huurwoning is op dit moment meer dan tien jaar. Gemeenten en corporaties zoeken naar nieuwe regels, waarbij woningzoekenden die snel een woning nodig hebben eerder aan de beurt komen en doorstroming beter op gang komt. Purmerenders worden uitgenodigd om mee te praten over de verdeling van sociale huurwoningen en doorstroming op zaterdag 13 april in het gemeentehuis aan de Purmersteenweg.
Deze   sessie is een onderdeel van het gehele traject van inspraak en advies. De deuren zijn open om 15.00 uur, de officiële start van de sessie is 15.30 uur en eindigt om 17.30 uur. Aan het einde van de sessie krijgen deelnemers een bon voor een kopje koffie in de stad. Op https://www.purmerend.nl/woonruimteverdeling staat alle informatie.

Aanmelden
Aanmelden voor de sessie is vereist en kan tot donderdag 11 april via wonen@purmerend.nlonder vermelding van Purmerend Woonruimteverdeling en opgave van het aantal personen.

Enquête
Eind januari is een enquête uitgezet onder inwoners en woningzoekenden in de gemeenten in de regio`s Zaanstreek-Waterland, Amsterdam en Amstelland-Meerlanden. De enquête is ook een deel van het traject van inspraak en advies om te komen tot nieuwe regels voor woningzoekenden.

Resultaten
– 2.288 Purmerenders vulden de enquête in.
– 45% van de deelnemers gaf aan dat meer dan de helft van de woningen toe te willen wijzen aan woningzoekenden die heel hard een woning nodig hebben.
– 39% vindt het een redelijk alternatief, dat mensen die heel hard een woning nodig hebben een tijdelijke woning of gedeelde woning krijgen toegewezen, maar 54% vindt van niet. Zij vinden dat iedereen een gewone sociale huurwoning moet krijgen, met een vast huurcontract.

De meeste bewoners vinden dat ouders die scheiden, voorrang moeten krijgen op een sociale huurwoning. Ook inwonende gezinnen en thuiswonende jongeren in problematische situaties mogen voorrang krijgen. Voor andere groepen is minder draagvlak voor voorrang.
Inschrijfduur is geen eerlijke manier van verdelen, zegt 37% van de invullers.  21% vindt van wel en 39% vindt het geen perfecte manier, maar wel duidelijk.
– 33% van de deelnemers geeft aan dat een puntensysteem de beste manier is van volgorde bepalen bij toewijzing van een sociale huurwoning. Inschrijfduur krijgt 29% van de stemmen. Zoekduur (de periode dat iemand actief zoekt naar een woning) scoort met 20% ook vrij hoog, maar voor loten is er met 6% weinig draagvlak.

       

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *