Leuke dingen: Eikenboom’s Warenhuis

22/10/2019

Soms kom je in Purmerend dingen tegen waarvan je denkt, hé wat leuk, dat wist ik niet. Piet Jonker, redacteur/fotograaf van weidevenner.nl, heeft een paar ‘leuke dingen’ opgespoord die de komende tijd op de site te zien zijn. Deze keer: Eikenboom’s Warenhuis.

In 1903 opende Wouter Eikenboom een in- en verkoophuis naast het postkantoor aan de Hoogstraat. Vader Jacob had de bijnaam Jaappie en toen in 1911 het postkantoor verhuisde van de Hoogstraat naar de Heerengracht / Emmakade, bedacht zoon Wouter de reclamekreet ‘Jaappie naast het oude postkantoor’ en kreeg de zaak een nieuwe naam: De Drie Meren. Na het overlijden van Wouter nam diens zoon Jacob, getrouwd met Cornelia Man, de leiding over. Hij adverteerde in de krant ook als Jaappie met:’Kole en turfbakkies met nikkele handvatte met blommetjes,150 centjes per stuk’ en ‘Glaze flesse en potte om in te legge’. De concurrentie werd goed in de gaten gehouden, want toen een kledingzaak speelgoed uitdeelde, plaatste Eikenboom jassen en broeken vooraan in de etalage.

Paradijs van Sint
Na het overlijden van Jacob kwam de derde generatie in de winkel en werd het Eikenboom’s Goedkope Bazar. Er was van alles te koop, zoals plastic kop en schotels, parfum, vishengels, wasmachines, hoela hoepels en grammofoonplaatjes
Veel leerlingen van de huishoudschool liepen stage bij Eikenboom en tijdens de door winkeliers georganiseerde Sint Maartenoptocht maakte de Purmerendse jeugd een rondje door de winkel, de ene deur in, en na het krijgen van een zakje snoep, de andere deur uit. In november veranderde de zaak elk jaar in het ‘Paradijs van Sint Nicolaas’ met tafels vol speelgoed en konden de plattelandsvrouwen genieten van een Gero filmmiddag of een uitleg krijgen over een nieuwste keukenaanwinst: de Tomado snelkookpan. Aan de overkant kwam een aparte winkel voor ‘Pas aan’ serviezen.

Eerste roltrap
In 1968 veranderde de zaak in Tromm’s Warenhuis en daarna in het grootste Blokkerfiliaal in Noord-Holland. Eikenboom had altijd de nieuwste snufjes, zoals Marklin treinen en Duet nylons met gratis filmsterplaatjes, maar een echte primeur voor Purmerend was de roltrap. Uit heel Waterland kwamen mensen naar de Blokkerwinkel in de Hoogstraat voor een ritje op de bewegende trappen. Eikenboom’s warenhuis is verleden tijd en de roltrap is verdwenen, maar veel Purmerenders herinneren zich nog de winkel met de fluweel beklede etalages vol begerenswaardige spullen. Momenteel zit in het pand een speelgoedwinkel.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *