Lantaarns in volle glorie terug bij De Rusthoeve

20/10/2021

Wim van’t Veer is blij.

Voor de ingang van De Rusthoeve staan twee historische lantaarns, oorspronkelijk afkomstig van voormalig ouderencentrum Avondzon aan de Gouw. Begin dit jaar zijn ze echter verdwenen en vragen enkele Purmerenders zich af ‘alweer?’  Moet er opnieuw een diepgaand onderzoek ingesteld worden? Ze waren namelijk al eerder onderdeel van een geheimzinnige vermissing en het zal toch niet opnieuw gebeuren. Directeur Wim van ’t Veer brengt dan al snel uitkomst: “Geen paniek, ze worden opgeknapt en komen weer terug.”

Na een verbouwing blijft Avondzon in 1998 zitten met twee gaslantaarns. De lantaarns liggen in de binnentuin weg te roesten en de glazen kappen zijn stukgegooid. Arie van ’t Hoog, toenmalig coördinator van het steunpunt Avondzon, trekt zich het lot van de lantaarns aan en begint een actie om ze te redden. Vereniging Historisch Purmerend ziet het niet als haar taak om het opknappen te financieren en verwijst door naar Wherestad, verhuurder van het pand, maar ook daar gaat het licht niet aan.

Aluminium palen
Tijdens de heropening in 1998 kunnen de gasten als cadeau geld geven voor het opknappen en herplaatsen. Er komt een paar honderd gulden binnen en de bewoners gaan er van uit dat de lantaarns een mooi plekje krijgen in de binnentuin. Maar het loopt helaas anders. Er is niet genoeg geld en de historische lantaarns blijven in de tuin bij de vuilcontainers liggen. De nieuwe lantaarns in de tuin zijn volgens de bewoners ‘gewoon aluminium palen uit een tuincentrum’.

Zoek
Een Purmerends bedrijf biedt aan de lantaarns te renoveren, maar bij het ophalen staan ze voor een verrassing: de lantaarns zijn verdwenen. Weg, zoek, nergens meer te vinden en niemand weet waar ze zijn. Na een zoektocht en een artikel over de verdwenen lantaarns in Wijkkrant Centrum komen ze via de VHP na tien jaar weer boven water en worden opgeknapt. Terugplaatsen bij Avondzon is door verbouwingen niet mogelijk, maar bij de Rusthoeve is men bezig buitenverlichting aan te brengen en zowel de VHP als directeur Klaas Kwadijk zien hier een mogelijkheid de lampen weer te laten branden. Op woensdag 9 juni 2010 worden de lantaarns feestelijk in gebruik gesteld door Tineke Abercrombie, voorzitter van de VHP.

Prachtige plek
Ruim tien jaar later zijn ze in 2021 wederom aan renovatie toe en verdwijnen een poosje uit de tuin van De Rusthoeve. Mede door een bijdrage van de Stichting Rusthoeve II (bouw aanleunwoningen Magnoliastraat) staan de historische lantaarns, die 130 jaar de entree van Avondzon aan de Gouw verlichtten, nu weer in volle glorie in de tuin van De Rusthoeve te schijnen. Directeur Wim van ’t Veer: “Ik ben blij dat ze er weer terug zijn op deze prachtige plek.”

Mooi is dat iedereen gewoon de tuin kan inwandelen en de lantaarns van dichtbij bekijken. Een stukje historie dat mede dankzij de inzet van betrokken Purmerenders is gered van de schroothoop.

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *