Kom eens langs bij de VHP

21/02/2023

Zaterdag 25 februari staat van13.00 tot 16.00 uur de deur van het VHP- huis weer open, de koffie klaar en hangt de vlag uit voor iedereen die wat meer wil weten over de historie van Purmerend en omstreken. Kom eens langs, neem plaats in een van de oude stoelen, waaruit in vroeger jaren burgemeester, wethouders en raadsleden de stad bestuurden, en geniet van het verleden. Het VHP- huis is te vinden aan de Kanaaldijk 10 bij de Sluisbrug.

De kaartjes voor de filmmiddag zijn uitverkocht, maar er is nog van alles te bewonderen en er zijn VHP- leden aanwezig om te helpen bij het zoeken en beantwoorden van vragen. Zo is er de unieke mogelijkheid om eens te zien hoe uw huis, straat of wijk er vroeger uitzag of waar ouders of grootouders woonden. Daarnaast zijn er heel veel foto’s en ansichtkaarten van oud-Purmerend en wijde omgeving, plattegronden, kaarten, prenten, schilderijen en objecten van bedrijven te bewonderen.

Magazine
Verzamelaars kunnen terecht voor aankoop van dubbele ansichtkaarten en er zijn boeken over Purmerend te koop. Wie foto’s of andere zaken aan de vereniging ter beschikking wil stellen is van harte welkom. Ook voor vragen of een gezellig praatje kan iedereen binnenlopen, zowel leden als niet-leden. Lid worden kan ook, dan ontvangt u tweemaal per jaar het VHP Magazine, boordevol verhalen over de historie van Purmerend en gratis toegang tot film- en fotopresentaties.

Voor meer informatie: mail: secretaris@vereniginghistorischpurmerend.nl of kijk op  www.vereniginghistorischpurmerend.nl.

Er wordt tegenwoordig veel gesproken over winkelsluiting op koopavonden en op zondag. Burgemeester Cramwinckel had er zo’n honderd jaar geleden weinig moeite mee. Bijvoorbeeld tijdens kermissen mochten winkels op zondag open blijven tot twee uur ’s nachts. In 1930 verzocht de Purmerender Middenstandsvereniging de gemeente om verplichte winkelsluiting om acht uur ’s avonds. Honderdzestig winkeliers wilden verplicht sluiten en honderd waren tegen. Later bleek echter dat verschillende ondernemers stiekem beide lijsten hadden ondertekend. Raadslid Drost liet weten: “We moeten ze niet de wet voorschrijven, laat ze zelf maar zien wanneer ze de zaak willen sluiten.” Een paar jaar later kregen winkels, waar brood of vlees werd verkocht meer mogelijkheden, maar opeens gingen ook veel andere winkeliers brood of vlees verkopen om zo langer open te mogen blijven. Daar werd door de gemeente echter snel een stokje voor gestoken.

Burgemeester Cramwinckel

Foto: Burgemeester Cramwinckel met voor zich het beroemde voorzittershamertje.

Zie artikel:  www.weidevenner.nl/het-voorzittershamertje-van-kapitein-hendrik-bos/

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *