Kinderen in de politiek

23/09/2015

nikiOp vrijdagochtend 18 september was OBS De Nieuwe Wereld op het gemeentehuis, om te leren hoe het er aan toe gaat in de gemeenteraad en wat het inhoudt om beslissingen te nemen. Niet alleen OBS De Nieuwe Wereld deed mee ook andere scholen uit Purmerend, hebben meegedaan aan het project.

De ochtend begon met een uitleg en het maken van groepjes (partijen), en het benoemen van een woordvoerder, secretaris en een voorzitter. Daarna moesten de kinderen een partijnaam en een motto kiezen voor hun partij en uitleggen waar ze voor stonden. In het midden van de gemeentezaal lag een “stad” met er omheen plastic gebouwen met verschillende categorieën zoals, ziekenhuis, politie, brandweer, universiteit en nog een aantal dingen. Hieruit konden kinderen een voor een uitkiezen wat zij belangrijk vonden voor hun “stad”. Nadat ze dat gedaan hadden, kregen ze een vel waarop ze hun 6 belangrijkste punten moesten opschrijven. De kinderen vonden het leuk, en waren druk met elkaar aan het discussiëren over wat voor hun “partij” het belangrijkst was. nikita

Door elkaar praten
Toen was het tijd dat de woordvoerder van elke “partij” hun punt ging presenteren en uitlag waarom. Veel kinderen vonden dingen als, zorg, onderwijs en sport belangrijk. Daarna werd er gekeken naar welke gebouwen in hun “stad” mochten komen. Daar werd over gestemd en gedebatteerd. Veel moties werden aangenomen zoals een universiteit, een ziekenhuis, een park en nog een aantal voorzieningen. Soms was het voor de kinderen moeilijk om niet door elkaar te praten, en zoals eentje opmerkte: “ Maar zij praten toch ook altijd door elkaar? “  Ze brachten hun “punten” goed over, en konden duidelijk vertellen waarom iets wel of niet, in de “stad” mocht komen. Ook stelde ze veel vragen hoe het er echt aan toegaat.

Debatteren
Aan het eind van het spel, werden er vragen gesteld aan Eveline Tijmstra, fractievoorzitter van het CDA en Kathleen Visser, commissielid van Leefbaar Purmerend. De kinderen hadden veel vragen, vooral over waarom ze in de politiek waren gegaan, en wat voor dingen ze hadden bereikt.

Tot slot was het de beurt aan de politiek om aan de kinderen te vragen wat ze ervan vonden, Esmee: “ Vooral heel leuk, en een beetje geleerd hoe het eraan toe gaat”.  Vooral het stemmen en het debatteren vonden ze erg leuk om te doen. Youri: “Nou, ik vond het heel leuk vooral met het stemmen, over wat er allemaal in de stad moest komen”.

Dankzij dit bezoek weten de kinderen in ieder geval dat de politiek niet saai is en dat je er samen moet uitkomen.

Kijk voor meer foto’s in het webalbum

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *