Jos en Gré 60 jaar getrouwd

30/08/2023

Op 29 augustus 1963 stappen Jos van der Meij en Gré Tilet in het huwelijksbootje en vieren nu hun diamanten huwelijksfeest. Gré woont in een verzorgingshuis en in de woonkamer is iedereen in afwachting van locoburgemeester Mario Hegger. Het bruidspaar is een beetje overdonderd door de vele fotografen, maar poseren op het balkon als echte modellen. De taart en gebak staan klaar als de locoburgemeester met een mooi boeket binnenstapt om het bruidspaar te feliciteren. 

Terwijl de dochters van het paar koffie en gebak serveren, steekt Jos meteen van wal en vertelt over hun huwelijk en de vele jaren in de bakkerij. Familie Van der Meij is in Purmerend en omstreken namelijk wereldberoemd vanwege de banketbakkerij in de Peperstraat. De zaak wordt overgenomen van G. Dirks en Jos en Gré zorgen tientallen jarenlang voor het heerlijkste gebak.

Viswijf
Het karakteristieke pand in de Peperstraat heeft een ingebouwde luifel in de gevel en in 1960 bedenkt Jos een nieuwe naam voor het pand: Het huis met de luifel. Voordien is het bekend als De Drie Meren vanwege de ligging tussen het Beemster- Wormer en Purmermeer. In de gevel zijn verschillende versieringen aangebracht met ook een link naar Het Purmer zeewijf. Tegenwoordig zit hier Bakkerij Limmen, ook wereldberoemd vanwege de ‘dubbeldekkers’.

Verjaardag
Gré werkt als coupeuse en maakt altijd veel kleding, maar na het trouwen werkt ze in de winkel. Ondanks het altijd vroeg opstaan gaat Jos graag een potje kegelen in De Doele en later in de Kolenkit aan het Slotplein. Ze krijgen twee kinderen en worden oma en opa van drie kleinkinderen. Daags voor de huwelijksdatum viert Jos zijn 88ste verjaardag met vrienden en kennissen bij Spijkerman. ‘Dan vieren we meteen het huwelijksfeest. ‘Dat is twee vliegen in één klap’ zegt Jos lachend.

 

 

SageTijdens een hevige storm in 1403 komt via een gat in de dijk een ‘ongetemd vrouwspersoon’ in het Purmermeer terecht. Na de storm wordt het gat gedicht en kan ze niet meer terug naar de Zuiderzee. Ze laat zich niet zomaar vangen, maar uiteindelijk weten twee melkmeisjes haar uit het water te vissen en nemen haar mee naar Edam, waar ze wordt gewassen, gekleed en te eten krijgt. Uit het hele land komen mensen kijken en als Haarlemmers zien dat er veel belangstelling voor is, willen ze haar graag naar Haarlem halen. Tegenover de ‘grote stad’ heeft Edam niet veel in te brengen en uiteindelijk verhuist ze naar Haarlem. Daar leert ze spinnen en leeft ze nog vele jaren. Omdat ze zich vroom en christelijk gedraagt, wordt ze na haar overlijden begraven in de kerk. De gevelstenen aan Het huis met de luifel herinneren aan de drie meren en het viswijf.

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *