Inloopmiddag VHP zaterdag 25 juni

20/06/2022

Oude zuivelfabriek VAMI

De Vereniging Historisch Purmerend houdt elke laatste zaterdag van de maand van 13.00 tot 16.00 uur een inloopmiddag in het VHP- huis aan de Kanaaldijk 10. Op zaterdag 25 juni staat de deur open en de koffie klaar voor iedereen die wat meer wil weten over de historie van Purmerend en omstreken. Het VHP-huis is te bereiken vanuit de binnenstad over de Sluisbrug links en vanuit Weidevenne voor de brug rechts. Via het fietspad vanaf de Melkwegbrug het laatste voormalig brugwachters(hoek)huis.

Tijdens de inloopmiddag is er de unieke mogelijkheid om eens te zien hoe uw huis, straat of wijk er vroeger uitzag of waar ouders of grootouders woonden. Er zijn VHP- leden aanwezig om te helpen bij het zoeken en beantwoorden van vragen. Daarnaast zijn er heel veel foto’s en ansichtkaarten van oud-Purmerend en Beemster, plattegronden, kaarten, prenten, schilderijen en objecten van bedrijven te bewonderen. Verzamelaars kunnen terecht voor aankoop van dubbele ansichtkaarten en ook zijn er boeken over Purmerend te koop.

Gratis toegang
Wie foto’s of andere zaken aan de vereniging ter beschikking wil stellen is van harte welkom. Ook voor vragen of een gezellig praatje staat de deur open, zowel voor leden als niet-leden. Lid worden kan ook, dan ontvangt u twee maal per jaar het VHP Magazine, boordevol verhalen over de historie van Purmerend en gratis toegang tot film- en fotopresentaties.

Voor meer informatie: mail: secretaris@vereniginghistorischpurmerend.nl of www.vereniginghistorischpurmerend.nl.

‘De Melkweg krijgt ooit deze naam vanwege de verkoop van melk door boeren aan particulieren en melkhandelaren die met een hand- of hondenkar zuivelproducten verkopen in Purmerend. Op de hoek van de Melkweg/Kanaaldijk (nu Marquise) staat in vroeger dagen de melkfabriek VAMI (Verenigde Amsterdamsche Melk Inrichtingen). Begin 1930 wordt de zaak gesloten, en na een paar andere eigenaren wordt het pand overgenomen door Buis Bussenhandel uit Amsterdam. Er worden twee woningen in het pand gebouwd, één voor de familie Buis en één voor de familie Blok. Uiteindelijk wordt het pand gesloopt vanwege de bouw van Weidevenne.’

‘De familie Blok heef een prachtig uitzicht en een overzetveer voor de deur, maar op een dag gaat het mis. De pontbaas prikt bij het wegvaren verkeerd met zijn afzetstok en kukelt pardoes het kanaal in. Moeder Blok aarzelt geen moment en met de nodige hulp wordt de onfortuinlijke drenkeling op de kant getrokken. Het loopt goed af, maar de volgende dag komt een familielid van de pontbaas proberen het gebit van de man te zoeken, want dat is hij kwijt geraakt tijdens zijn onvrijwillige zwempartij. Het wordt helaas nooit gevonden, dus als u vanaf de boog van de Melkwegbrug iets ziet schitteren in het water …’
Kopfoto: VAMI, voormalige melkfabriek

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.