Inloopmiddag Vereniging Historisch Purmerend

14/12/2022

Op zaterdag 17 december staat de deur open, de koffie is klaar en hangt de vlag uit voor iedereen die wat meer wil weten over de historie van Purmerend en omstreken. De Vereniging Historisch Purmerend houdt elke laatste zaterdag van de maand van 13.00 tot 16.00 uur een inloopmiddag in het VHP- huis aan de Kanaaldijk 10 bij de Sluisbrug. In verband met de feestdagen (Kerst en Oud en nieuw) is de inloopmiddag deze keer verschoven naar 17 december.

Tijdens de inloopmiddag is er de unieke mogelijkheid om eens te zien hoe uw huis, straat of wijk er vroeger uitzag of waar ouders of grootouders woonden. Er zijn VHP- leden aanwezig om te helpen bij het zoeken en beantwoorden van vragen. Daarnaast zijn er heel veel foto’s en ansichtkaarten van oud-Purmerend en Beemster, plattegronden, kaarten, prenten, schilderijen en objecten van bedrijven te bewonderen. Verzamelaars kunnen terecht voor aankoop van dubbele ansichtkaarten en ook zijn er boeken over Purmerend te koop.

Gratis toegang
Wie foto’s of andere zaken aan de vereniging ter beschikking wil stellen is van harte welkom. Ook voor vragen of een gezellig praatje staat de deur open en de koffie klaar, zowel voor leden als niet-leden. Lid worden kan ook, dan ontvangt u twee maal per jaar het VHP Magazine, boordevol verhalen over de historie van Purmerend en gratis toegang tot film- en fotopresentaties.

Het VHP-huis is te bereiken vanuit de binnenstad over de Sluisbrug links en vanuit Weidevenne voor de brug rechts. Via het fietspad vanaf de Melkwegbrug het laatste voormalig brugwachters(hoek)huis. Voor meer informatie: mail: secretaris@vereniginghistorischpurmerend.nl of kijk op  www.vereniginghistorischpurmerend.nl.

Officieel was België net als Nederland neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar op 4 augustus 1914 viel Duitsland België binnen en vluchtten ruim een miljoen Belgen de grens over naar Nederland. In januari 1915 liet het ministerie weten: ‘De minister van binnenlandsche zaken heeft aan de commissarissen der Koningin – nadat zijne aandacht daarop is gevestigd – met het oog op gevaar, dat de aanwezigheid in ons land van vrouwelijke vluchtelingen van losse zeden voor onze openbare gezondheid en zedelijkheid oplevert, bericht, dat het hem gewenscht voorkomt, dat alle publieke vrouwen onder de vluchtelingen, benevens alle vrouwen, die zich buiten echt met mannen afgeven, onverwijld, desnoods tegen haar wil worden overgebracht naar het vluchtoord te Nunspeet.’ Zoals zo vaak loste het probleem zichzelf op, want vier jaar later waren alle Belgen weer vertrokken uit Nederland.

Belgische vluchtelingen 1914 in Purmerend

           

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *